ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτείται την 31η Μαΐου ο Λάχνταρ Μπραχίμι

ΗΠΑ: Παραιτείται την 31η Μαΐου ο Λάχνταρ Μπραχίμι

Την 31η Μαΐου θα παραιτηθεί από τη θέση του ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στη Συρία ο Λαχντάρ Μπραχίμι, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν.


Εδώ και ένα περίπου χρόνο ο Μπραχίμι έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από το θώκο του κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Ο Μπραχίμι αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Δεν είναι ευχάριστο για εμένα. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αφήνω αυτή τη θέση και αφήνω τη Συρία εν μέσω μιας τόσο άσχημης κατάστασης», δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του Μπαν.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διπλωματικές πηγές υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον βετεράνο Αλγερινό διπλωμάτη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Κάμελ Μορτζάν. «Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να αναλογιστώ ποιος θα μπορούσε να είναι κατάλληλος και σε ποια χρονική στιγμή», δήλωσε ο Μπαν.

Ο Μπραχίμι έχει προγραμματίσει να διεξαχθούν δύο γύροι διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και μελών της αντιπολίτευσης που προσπαθεί να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Παρά το γεγονός ότι τα τρία χρόνια που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι ο Μπραχίμι επιδίωκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Γενεύη με σκοπό να βρεθεί μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, να ξεκινήσει η πολιτική μετάβαση στη χώρα και να αρχίσει η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Άσαντ.

Ωστόσο η ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης την 21η Απριλίου ότι στις αρχές του Ιουνίου πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Μπραχίμι στη Γενεύη, επισήμαναν διπλωματικές πηγές, καθώς η διαδικασία αυτή θεωρείται στη Δύση μια προσπάθεια του Άσαντ να αψηφήσει την αντιπολίτευση και να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Μπραχίμι είχε δηλώσει πέρυσι στους δημοσιογράφους ότι σκεφτόταν καθημερινά να υποβάλει παραίτηση.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: «Θέατρο θανάτου και καταστροφής» είναι ξανά η Χομς