ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Δολοφόνε παραιτήσου», φώναζε στον Ερντογάν το εξαγριωμένο πλήθος

Τουρκία: «Δολοφόνε παραιτήσου», φώναζε στον Ερντογάν το εξαγριωμένο πλήθος

Στους 245 ανέρχονται οι νεκροί από την καταστροφή στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που προκλήθηκε από έκρηξη συνοδευόμενη από πυρκαγιά στις στοές σε βάθος 2 χιλιομέτρων, ενώ την ίδια ώρα 80 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές.

"Δολοφόνε παραιτήσου!", ούρλιαζαν οργισμένοι οι άνθρωποι που έκλαιγαν για τα πρόσωπα που έχασαν στην έκρηξη στο ανθρακωρυχείο, όταν άκουσαν τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο της Σόμα πως "αυτά συμβαίνουν".

Επιπλέον, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

tourkia3

«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

tourkia1

«Θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» είπε και τόνισε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια». Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μη δοθεί βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό». Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Ερντογάν είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν έδωσε παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».

tourkia2

Νωρίτερα, η εφημερίδα Hurriyet έδωσε στη δημοσιότητα ένα σοκαριστικό βίντεο με την έκρηξη.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Απαράδεκτη δήλωση Ερντογάν για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο στην Τουρκία

Τουρκία: Τριήμερο εθνικό πένθος

Τουρκία: «Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στο ορυχείο»

Τουρκία: Σοκαριστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση στο ανθρακωρυχείο

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία – Στους 166 οι νεκροί ανθρακωρύχοι