ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θρήνος για τους νεκρούς ανθρακωρύχους

Τουρκία: Θρήνος για τους νεκρούς ανθρακωρύχους

Η 13η και η 14η Μαΐου θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στην τουρκική ιστορία, μετά τα όσα συνέβησαν σε ανθρακωρυχείο της Σόμα και την έκρηξη που σε συνδυασμό με την πυρκαγιά που ακολούθησε, εγιναν αιτία να χαθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Αργά το βράδυ το Τετάρτης, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο θλιβερός απολογισμός του δυστυχήματος έφτασε τους 274 νεκρούς, την ίδια ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να βρουν επιζώντες. Όπως δυστυχώς τονίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο μειώνονται δραματικά, όσο κυλά ο χρόνος.

Η προκλητική πρωθυπουργική δήλωση

Δείχνοντας να μην έχει αντιληφθεί στο ελάχιστο το μέγεθος της τραγωδίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια δήλωση που προκάλεσε οργή και έντονες αντιδράσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πόλη Σόμα και αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «αυτά συμβαίνουν» και ότι «δυστυχήματα συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία του κόσμου, είναι κάτι το φυσιολογικό».

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε ακούγοντας τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και εκτός από τα «δολοφόνε, παραιτήσου» που άκουσε, ο Ερντογάν κινδύνευσε και με προπηλακισμό, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που επιτέθηκαν με κλωτσιές στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».

Επεισόδια σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Απλοί πολίτες που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία την κυβέρνηση, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι και έλαβαν τη συνήθη απάντηση. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να ελέγξουν το εξοργισμένο πλήθος και η Τουρκία έζησε εκ νέου ένα σκηνικό που είναι γνώριμο το τελευταίο διάστημα.

Συγγενείς αγνοούμενων αναμένουν ενημέρωση

Εκατοντάδες συγγενείς αγνοούμενων εργατών έσπευσαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Μανίσα και περίμεναν επί ώρες να ακούσουν μια ευχάριστη είδηση για τον δικό τους άνθρωπο. Ακόμα και σε αυτές τις προσωπικές στιγμές αγωνίας, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι εκφράσεις οργής για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του...

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: «Δολοφόνε παραιτήσου», φώναζε στον Ερντογάν το εξαγριωμένο πλήθος

Τουρκία: Επεισόδια και στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Συγκλονιστική φωτογραφία από τον τόπο της τραγωδίας

Τουρκία: Απαράδεκτη δήλωση Ερντογάν για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο στην Τουρκία

Τουρκία: Τριήμερο εθνικό πένθος

Τουρκία: «Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στο ορυχείο»

Τουρκία: Σοκαριστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση στο ανθρακωρυχείο

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία – Στους 166 οι νεκροί ανθρακωρύχοι