ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Συγχαρητήρια στον Μόντι από τον Κέρι

Ινδία: Συγχαρητήρια στον Μόντι από τον Κέρι

Συγχαρητήρια στον Ναρέντρα Μόντι, μελλοντικό πρωθυπουργό της Ινδίας, για τη σαρωτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές, έδωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σε ένα μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Κέρι ανέφερε ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί» με τον Μόντι – στον οποίο στο παρελθόν είχε απαγορευθεί η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίου για την είσοδό του στις ΗΠΑ – και με «τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου».

Εξάλλου ο Κέρι κάλεσε να «διευρυνθεί» η διμερής συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας και της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αφού έκλεισαν οι κάλπες στις αρχές της εβδομάδας στην Ινδία είχε χαιρετίσει τη διεξαγωγή των «πιο μεγάλων δημοκρατικών εκλογών της Ιστορίας» και είχε υποσχεθεί να συνεργαστεί στενά με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας αυτής, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον Μόντι.

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ινδίας ήταν πανταχού παρών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της ψηφοφορίας, προβάλλοντας την καλή πορεία της οικονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου του Γκουτζάρατ, όπου ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2001.

Όμως, ο Μόντι διχάζει βαθιά τον πληθυσμό της Ινδίας μετά τις πολύνεκρες ταραχές του Γκουτζάρατ το 2002, όταν η κυβέρνησή του είχε επικριθεί έντονα διότι δεν υπήρξε καμιά επέμβαση των αρχών για να σταματήσει ένα λουτρό αίματος με στόχο τους μουσουλμάνους. Στις ταραχές κατά τον επίσημο απολογισμό είχαν βρει το θάνατο πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Ο ινδουιστής εθνικιστής αρνείται κάθε ευθύνη.

Το 2005 οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει την έκδοση βίζας για την είσοδο του Μόντι στις ΗΠΑ, λόγω των υποψιών που τον βάρυναν για την ευθύνες του όσον αφορά τις ταραχές, αλλά υπήρξε μια σταδιακή επαναπροσέγγιση και η πολεμική αυτή δεν συνέχισε να τροφοδοτείται από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ κάλεσε τον Μόντι να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ και τον συνεχάρη επίσης για τη νίκη του.

Ο Σαρίφ είχε έλθει στην εξουσία πέρυσι υποσχόμενος μεταξύ άλλων να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ινδία, τον ιστορικό της εχθρό, αλλά μια σειρά βίαιων επεισοδίων στο Κασμίρ έθεσαν εν αμφιβόλω την ειρηνευτική διαδικασία.

Το γεγονός ότι ο απερχόμενος Ινδός πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ δεν επισκέφθηκε ποτέ το Ισλαμαμπάντ παρότι είχε προσκληθεί ήταν μια από τις ενδείξεις της εμμένουσας έντασης στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Μια ενδεχόμενη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στο Πακιστάν θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα σημείο καμπής στη σχέση αυτή.

Διαβάστε επίσης: