ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία

Φόβοι για επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία θα μεγαλώσουν τις πολιτικές διαιρέσεις στη χώρα, αν δεν δοθεί ένα τέλος στις εχθροπραξίες και δεν εφαρμοστεί ένας «οδικός χάρτης» για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.


Σε μια αναφορά του σχετικά με τις συνομιλίες του Καράσιν με τον βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα Τιμ Μπάροου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία του «οδικού χάρτη» που εκπόνησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της αναθεώρησης του Συντάγματος που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες στη Γενεύη. «Χωρίς την εφαρμογή των συμφωνιών αυτών, καθώς και την άμεση παύση των εχθροπραξιών από μονάδες του στρατού (της Ουκρανίας) στις νοτιοανατολικές περιοχές , οι εκλογές της 25ης Μαΐου εκλογές μπορεί να επιδεινώσουν τις διαφορές στη χώρα», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Γενεύη οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κινήσεις για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία – εντάσεις που επιτάθηκαν μετά την προσάρτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της χερσονήσου της Κριμαίας και την κατάληψη από φιλορωσικές δυνάμεις δημόσιων κτιρίων στις ανατολικές περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι εκλογές της Κυριακής θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ειδικά αν το Κίεβο συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία. Οι φιλοδυτικές αρχές στο Κίεβο, που δεν αναγνωρίζει η Μόσχα, έχουν αναπτύξει δυνάμεις ασφαλείας στα ανατολικά σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο των κτιρίων που είναι στην κατοχή των φιλορώσων αυτονομιστών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναφέρει ότι οι ενέργειες αυτές «εμποδίζουν κάθε πραγματική προσπάθεια προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Η Ρωσία ζητά επίσης την αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, για να δοθεί περισσότερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας όπου πλειοψηφεί το ρωσόφωνο εθνικό στοιχείο.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: 10.000 εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, οι περισσότεροι Τατάροι