ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 12 νεκροί, 22 τραυματίες σε επίθεση στη Χομς

Συρία: 12 νεκροί, 22 τραυματίες σε επίθεση στη Χομς

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας σε μια βομβιστική επίθεση με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες η οποία διαπράχθηκε σε μια συνοικία οι κάτοικοι της οποίας πιστεύεται ότι διάκεινται ευνοϊκά έναντι του καθεστώτος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Ταλάλ Μπαράζι.


«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους πέντε σοβαρά, σε μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ένα γκαράζ ταξί στη συνοικία αλ Ζαχρά», όπου κατοικούν κυρίως αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης.

Ο Μπαράζι είχε δώσει νωρίτερα έναν πρώτο απολογισμό ο οποίος έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς. Πρόσθεσε ότι η επίθεση προκάλεσε επίσης «σοβαρές υλικές ζημιές», καθώς πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 25 αυτοκίνητα.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια η οποία στοχοθετεί το κλίμα συμφιλίωσης στη Χομς», είπε ο κυβερνήτης, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του για την «επάνοδο της ασφάλειας και της σταθερότητας» στην πόλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε από τη δική του πλευρά λόγο για 12 νεκρούς και 40 τραυματίες, σε μια επίθεση ανάμεσα στις συνοικίες Μουχατζιρίν και αλ Ζαχρά.

Στις αρχές Μαΐου το καθεστώς απέσπασε από τους αντάρτες ένα μεγάλο μέρος της Χομς, η οποία είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στη Συρία και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ένοπλης εξέγερσης εναντίον του Άσαντ.

Ο στρατός της Συρίας, που έλεγχε ήδη το 80% της πόλης, μπόρεσε να μπει στην παλιά πόλη της Χομς, η οποία αποτελούσε προπύργιο των αντικαθεστωτικών μαχητών. Βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, περίπου 2000 αντάρτες εγκατέλειψαν την παλιά Χομς, η οποία πολιορκείτο και βομβαρδιζόταν σχεδόν καθημερινά από τις δυνάμεις του καθεστώτος επί δύο χρόνια και πλέον.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Μπαράζι άλλη μια επίθεση με παγιδευμένο όχημα διαπράχθηκε κοντά στο διυλιστήριο της Χομς, στον δρόμο ο οποίος συνδέει τη Χομς και την Ταρτούς. «Ένα όχημα εξερράγη κάτω από μια γέφυρα, κοντά στο διυλιστήριο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να τραυματιστούν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, εξαπέλυσε επιθέσεις με βομβιστές-καμικάζι σε τέσσερα σημεία ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τέσσερις μαχητές της αλ Νόσρα πυροδότησαν τα εκρηκτικά τα οποία είχαν τοποθετήσει σε παγιδευμένα οχήματα σε τέσσερα φυλάκια των δυνάμεων του καθεστώτος στον τομέα της Τζάμπαλ αλ Αρμπάιν, κοντά στην πόλη Αρίχα», διευκρίνισε η ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ακολούθησαν σφοδρές μάχες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.
Από τη δική τους πλευρά οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στον ίδιο τομέα σκοτώνοντας δύο αντάρτες και τραυματίζοντας άλλους 15, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας