ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα ακτιβιστών από το Μεϊντάν

Μήνυμα ακτιβιστών από το Μεϊντάν

Σκοπός του να μετατρέψουν το Μεϊντάν σε τόπο δημιουργίας μιας κοινωνίας των πολιτών.

«Μανιφέστο της κοινότητας Μεϊντάν» εξέδωσαν χθες οι ακτιβιστές που έχουν παραμείνει στην κεντρική πλατεία του Κιέβου. Σύμφωνα με το Interfax, δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν την πλατεία, εάν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Στο μανιφέστο τους οι ακτιβιστές απαιτούν την τιμωρία των εγκλημάτων, την κάθαρση και την αλλαγή του συστήματος εξουσίας και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης σε μέρος της κοινωνίας. Μέχρι να εκπληρωθούν αυτά τα αιτήματα, φαίνεται πως οι συμμετέχοντες δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την πλατεία.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία της πόλης δηλώνει ότι «τα οδοφράγματα έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους» και ότι το κέντρο της πόλης πρέπει να απελευθερωθεί. Προσθέτουν, δε, ότι στην πλατεία πρέπει να στηθεί μνημείο για τους νεκρούς των συγκρούσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα οδοφράγματα στήθηκαν το χειμώνα του 2013, όταν μέρος της ουκρανικής κοινωνίας ξεκίνησε μια σειρά διαμαρτυριών εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, προκαλώντας αλυσιδωτά τα ιστορικά γεγονότα που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

φωτογραφία: www.demotix.com

Διαβάστε επίσης:

Μπουρκχάλτερ: Πράξη δολιοφθοράς η ομηρία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Ουκρανία: Το μήνυμα του Γιατσενιούκ στον Πούτιν