ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ζωντανοί οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ουκρανία: Ζωντανοί οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ζωντανοί είναι οι παρατηρητές δύο εκ των ομάδων του ΟΑΣΕ, που, όπως πιστεύεται, βρίσκονται στα χέρια αυτονομιστών, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Είναι ζωντανοί και είναι καλά», δήλωσε ο Λαμπέρτο Ζανίερ, ο οποίος συμμετείχε σε ένα συνέδριο ενός ινστιτούτου μελετών στην Ελβετία.

«Προτεραιότητά μου είναι να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, χωρίς όρους», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο Ζανίερ υπερασπίστηκε το έργο των παρατηρητών διαψεύδοντας κάθε κατηγορία περί «κατασκοπείας». «Θεωρώ σκανδαλώδες το γεγονός ότι οι παρατηρητές μας, που ενεργούν βάσει μιας εντολής, που μας ενημερώνουν για την κατάσταση ασφαλείας, μπορούν να κατηγορούνται ότι είναι κατάσκοποι», κατήγγειλε.

Μια πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ αγνοείται από τις 26 Μαΐου, αφού χάθηκε η επαφή μαζί της όταν βρισκόταν στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ακόμη τέσσερις παρατηρητές του οργανισμού και ένας διερμηνέας εξαφανίστηκαν στις 29 Μαΐου στην επαρχία Λουχάνσκ.

Μια άλλη ομάδα 11 παρατηρητών του ΟΑΣΕ κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στις 28 Μαΐου στην επαρχία Ντονέτσκ. Επιπλέον επτά παρατηρητές κρατήθηκαν για διάστημα οκτώ ημερών από τους φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών, προτού αφεθούν ελεύθεροι στις 3 Μαΐου.

Ο ΟΑΣΕ διαθέτει αυτή τη στιγμή 296 ξένους εργαζόμενους και 20 ντόπιους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την παρουσία του.

Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, ο οργανισμός περιόρισε την παρουσία του προσωρινά στα ανατολικά, τόνισε ο Ζανίερ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο που σοκάρει: Νεκροί πολίτες στους δρόμους του Λουγκάνσκ