ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: 32 νεκροί στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών

Πακιστάν: 32 νεκροί στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών

Χάος επικρατεί στο Πακιστάν, όπου μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούν το Βόρειο Ουαζιριστάν στο πλαίσιο επιχείρησης για την απομάκρυνση των ανταρτών από την περιοχή.

Στην πολυαναμενόμενη αυτή στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Το χτύπημα του ξίφους του προφήτη», που επισπεύστηκε μετά την επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα των ανταρτών εναντίον του αεροδρομίου του Καράτσι, παίρνουν μέρος στρατιώτες, πυροβολικό και επιθετικά ελικόπτερα.

Προς το παρόν οι περίπου 80.000 στρατιώτες δεν έχουν εμπλακεί σε άμεση στρατιωτική δράση, αφήνοντας τα F-16 να ξεκινήσουν την επιχείρηση καταφέροντας πλήγματα.

Οι Ταλιμπάν και οι Ουζμπέκοι σύμμαχοί τους που έχουν τα κρησφύγετά τους στο Βόρειο Ουαζιριστάν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του αεροδρομίου του Καράτσι στις 8 Ιουνίου, η οποία θεωρήθηκε σημείο καμπής για τον τρόπο που το Πακιστάν αντιμετωπίζει τους αντάρτες.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν σήμερα το πρωί έξι κρησφύγετα των ανταρτών στην περιοχή Σάουαλ.

«Σε αυτά τα πλήγματα ακριβείας σκοτώθηκαν 27 τρομοκράτες. Δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Η επιχείρηση στο Βόρειο Ουαζιριστάν προχωρεί βάσει σχεδίου. Η περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν έχει απομονωθεί με την ανάπτυξη στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων της με γειτονικές περιοχές ώστε να μην μπορούν οι τρομοκράτες να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός έχει επίσης αποκλείσει όλες τις βάσεις των ανταρτών, περιλαμβανομένης της πόλης Μιράλι όπου έχουν τη βάση τους πολλοί Ουζμπέκοι μαχητές καθώς και την πρωτεύουσα της επαρχίας Μιρανσάχ.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν. Στην πρώτη τους επίθεση μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, τουλάχιστον πέντε πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου βόρεια της Μιρανσάχ.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο του Καράτσι κατέστρεψε την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Η κοινή γνώμη του Πακιστάν φαίνεται να τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ανταρτών μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο, αν και η απάντηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αντιποίνων από τους Ταλιμπάν σε άλλα σημεία της χώρας εκτός των περιοχών των φυλών.

«Επιτέλους επιχείρηση!», είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Nation.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ επέμενε εδώ και καιρό ότι μπορεί να πείσει τους Ταλιμπάν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γι’ αυτό η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης εκλαμβάνεται ως νίκη για τους πιο σκληροπυρηνικούς του στρατού που επιθυμούσαν να αναληφθεί σκληρή δράση εναντίον των ανταρτών.

Ο στρατός έχει επιβάλει ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βόρειο Ουαζιριστάν, ενώ έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες.

Καθώς αναμένουν να κλιμακωθεί η βία, τα δύο τρίτα των οικογενειών που ζουν στην περιοχή, την έχουν εγκαταλείψει, με πολλές εξ αυτών να κατευθύνονται προς την πόλη Γκόρμπαζ στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν.

Ο κυβερνήτης της Γκόρμπαζ, ο Μοχάμαντ Άκμπαρ Ζάντραν, δήλωσε ότι σχεδόν χίλιες οικογένειες, δηλαδή περίπου 10.000 άνθρωποι, έχουν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Ο στρατός επισημαίνει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βόρειο Ουαζιριστάν θα χαλαρώσει τις επόμενες δύο ημέρες ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση σε μια ορεινή περιοχή την οποία δεν έχει καταφέρει πότε καμία κυβέρνηση του Πακιστάν να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Οι Ταλιμπάν απειλούν με επιθέσεις κυβέρνηση και ξένες εταιρείες