ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Απομακρύνεται το προσωπικό από τις πρεσβείες, ενίσχυση από ΗΠΑ

Ιράκ: Απομακρύνεται το προσωπικό από τις πρεσβείες, ενίσχυση από ΗΠΑ

Να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην ιρακινή πρωτεύουσα, παρά τις εγγυήσεις της Βαγδάτης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών (οι οποίοι ελέγχουν σημαντικά τμήματα της χώρας), ξεκίνησαν κάποιες δυτικές χώρες.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη.

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν τώρα να προελάσουν προς την Βαγδάτη, ενώ το ΙΚΙΛ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 1.700 Ιρακινούς σιίτες στρατιώτες, ένα έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε «τρομερό» η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

Απέναντι στη βία και την έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και ήδη φρουρείται αυστηρά.

Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας θα μεταφερθούν στα προξενεία του Αρμπίλ και της Βασόρας (περιοχές που έχουν γλιτώσει από τη βία στο Ιράκ), αλλά και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σημείωσε η Ψάκι, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε στον Κόλπο για να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές.

«Ο (Αμερικανός) υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έδωσε εντολή στο πλοίο αμφίβιων μεταφορών USS Mesa Verde να εισέλθει στον Κόλπο. Αυτό έχει ήδη διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, έχει δηλώσει ότι εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης, αλλά όχι την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για να βοηθήσει την Βαγδάτη να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών.

«Το USS Verde μπορεί να πραγματοποιήσει ποικίλες επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης και απάντησης σε καταστάσεις κρίσης», πρόσθεσε ο αντιναύαρχος Κέρμπι.

Το USS Verde φτάνει στον Κόλπο μετά το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο αφίχθη εκεί το Σάββατο μαζί με το καταδρομικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Truxtun.

Παράλληλα, το Αμάν διπλασίασε τη στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων του με το Ιράκ, μετά την αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από περιοχές στη γειτονική επαρχία Αλ Άνμπαρ, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του στρατού της Ιορδανίας.

Από την άλλη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας Petra μετέδωσε ότι οι μεθοριακές δυνάμεις της χώρας συνέλαβαν 21 Άραβες που δεν ήταν Ιορδανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από το Ιράκ.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί πραγματοποιεί επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, στην Τεχεράνη προκειμένου να συζητήσει για την κατάσταση στο Ιράκ, όπου η σιιτική κυβέρνηση εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών. Το σιιτικό Ιράν, σημειώνεται ότι έχει προσφέρει την υποστήριξή του στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, ο Μπαρζανί θα συναντηθεί με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, τον ναύαρχο Αλί Σαμχανί, για να μιλήσουν σχετικά με «τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ».

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την επίσκεψη.

Διαβάστε ακόμα:

Ιταλία: Δολοφόνησε την οικογένειά του και πήγε να δει Mundial!

Χαμένο Boeing: 100 ημέρες από την εξαφάνισή του