ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Προβλήματα από την απεργία στους σιδηρόδρομους

Γαλλία: Προβλήματα από την απεργία στους σιδηρόδρομους

Η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στους γαλλικούς σιδηρόδρομους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες, την ώρα που η κυβέρνηση εμμένει στα σχέδια μεταρρύθμισης του γαλλικού οργανισμού σιδηροδρόμων.


«Αγανάκτηση» είναι η λέξη στα χείλη όλων των εργαζομένων που εδώ και έξι μέρες ταλαιπωρούνται από την απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Είναι διπλά δύσκολη η σημερινή μέρα, αφού στους εργαζόμενους προστίθενται και οι μαθητές που ξεκίνησαν τις εξετάσεις για το «μπακαλορεά» (εισαγωγικές στα πανεπιστήμια) με πολλά εξεταστικά κέντρα να βρίσκονται στις μεγαλουπόλεις, μακριά από την κατοικία τους.

«Δεν θέλω να παίξω τον απεργοσπάστη αλλά αυτή η απεργία δεν έχει λόγο ύπαρξης», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. «Αύριο ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων, το κείμενο είναι ανοιχτό στις τροπολογίες, αλλά αποκλείεται να αποσυρθεί όπως ζητείται» ξεκαθάρισε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Στη Γαλλία, χάρη στο πυκνό δίκτυο και τις μεγάλες ταχύτητες των συρμών, πολύς κόσμος έχει πεισθεί να ζει στην περιφέρεια, μακριά από τον τόπο εργασίας του. Η εξάρτηση, όμως, από την εύρυθμη λειτουργία των τρένων είναι καθημερινή και άμεση. Έτσι εξηγείται η μεγάλη δύναμη των σιδηροδρομικών υπαλλήλων που επανειλημμένα έχουν κάνει τις κυβερνήσεις να λυγίσουν.

Το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι δύσκολα καταλαβαίνει κάνεις το ζητούμενο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση του τεράστιου χρέους των σιδηροδρόμων που φθάνει τα 44 δισ. ευρώ και η προετοιμασία για το άνοιγμα του τομέα στον ανταγωνισμό, ενοποιώντας τον οργανισμό που διαχειρίζεται τις αμαξοστοιχίες (SNCF) με αυτόν του δικτύου των γραμμών (RFF).

Δυο συνδικάτα κατέληξαν τελικά σε συμφωνία με την κυβέρνηση υπογράφοντας σχετικό κείμενο. Ωστόσο, τα δύο ακροαριστερά συνδικάτα - CGT και Sud-Rail - παραμένουν ανένδοτα, ζητώντας να παραμείνουν οι σιδηρόδρομοι ως κρατικό μονοπώλιο και να απορροφηθεί το χρέος από το κράτος. Οι απεργοί όμως, σύμφωνα με μέτρηση της περασμένης Παρασκευής, αποτελούν μόνο το 17,5% του συνόλου των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων