ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Δεν θα απελαθούν τα παιδιά αιτούντων άσυλο

Νορβηγία: Δεν θα απελαθούν τα παιδιά αιτούντων άσυλο

H κυβέρνηση της Νορβηγίας γνωστοποίησε ότι δεν θα προχωρήσει στην απέλαση 140 παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν αιτηθεί άσυλο βάσει της νέας οδηγίας που προστατεύει τους ανήλικους που βρίσκονται στη διαδικασία ενσωμάτωσης στη χώρα.

Η διεύθυνση μετανάστευσης ανακοίνωσε αυτήν την απόφαση την ημέρα που τίθεται σε ισχύ ένας συμβιβασμός ο οποίος επετεύχθη μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας το Σεπτέμβριο προκειμένου να δοθεί μια άδεια παραμονής στις οικογένειες αυτών των παιδιών.

Αν και το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί για τους γονείς, οι εν λόγω οικογένειες, ήτοι 315 πρόσωπα, θα μπορέσουν να παραμείνουν στη Νορβηγία.

Οι υπέρμαχοι αυτής της πρωτοβουλίας προτάσσουν την ενσωμάτωση αυτών των ανηλίκων που έχουν γεννηθεί στη Νορβηγία, έχουν πάει στο σχολείο, μιλούν καλά τη νορβηγική γλώσσα και θα έπρεπε να μάθουν τα πάντα από την αρχή στην χώρα όπου κινδυνεύουν να απελαθούν.

Το προσύμφωνο αυτό πάντως είναι «μια προσωρινή λύση» και δεν θα εφαρμοστεί στο μέλλον, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το θέμα είναι λεπτό στην χώρα αυτή, μία από τις πλουσιότερες του κόσμου, όπου ένα κόμμα της Δεξιάς, το Κόμμα της προόδου, συγκέντρωσε το 16,3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2013 και εισήλθε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση χάρη στη δέσμευση του ότι πρόκειται να περιορίσει τη μετανάστευση.

Η Διεύθυνση μετανάστευσης αρνήθηκε να διευκρινίσει τις εθνικότητες των προσώπων που αφορά η απόφαση. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Νορβηγία προέρχονται από την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σκότωσε με γροθιά μητέρα πέντε παιδιών!