ΚΟΣΜΟΣ

Πνίγεται από το αίμα αμάχων η Γάζα (pics+video)

Πνίγεται από το αίμα αμάχων η Γάζα (pics+video)

Ακόμα και τώρα απειλεί το Ισραήλ. «Μην τολμήσετε να σπάσετε την εκεχειρία»

Χιλιάδες οι νεκροί, κυρίως άμαχοι, στους δρόμους της Γάζας κι ενώ η εκεχειρία διανύει το δεύτερο εικοσιτετράωρό της. Τους 2000 κοντεύουν οι νεκροί ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 75% των κατοίκων της Γάζας που έχασαν τη ζωή τους ήταν άμαχοι και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου υγείας, 429 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα,243 είναι οι γυναίκες που σκοτώθηκαν και 79 οι άμαχοι ηλικίας άνω των 60 ετών.

"Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα ανακατανεμηθούν σε αμυντικές θέσεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουμε αυτές τις αμυντικές θέσεις», δήλωσε χτες ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντισυνταγματάρχης Peter Lerner.

Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η εκεχειρία, σειρήνες ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. Οι ισραηλινές δυνάμεις οργάνωσαν επιδρομές στη Γάζα λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ χτες οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζουν πως κατέστρεψαν υπόγειες σήραγγες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της Χαμάς για να προσεγγίσουν τα σύνορα με το Ισραήλ και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Αποστολή εξετελέσθη», ανέφεραν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στο Twitter. «Έχουμε διαλύσει το υπόγειο δίκτυο τρομοκρατίας που χτίστηκε από τη Χαμάς προκειμένου να διεισδύσουν και να επιτεθούν στο Ισραήλ."

Ο στρατός είπε 32 σήραγγες καταστράφηκαν κατά τη σύγκρουση αυτών των τεσσάρων εβδομάδων.
Η δήλωση ήρθε εν μέσω υποψιών και από τις δύο πλευρές για το αν η 72-ωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 64 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες του Ισραήλ έχουν πεθάνει.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι έχουν ασκήσει πίεση για την κατάπαυση του πυρός για εβδομάδες, ελπίζουν ότι η τριήμερη παύση θα επιτρέψει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη που θα διαρκέσει.

Υπήρξαν πολλές εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά λίγες έχουν κρατήσει, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι για τις παραβιάσεις.

Η νέα συμφωνία προτείνει στις αντιπροσωπείες από όλες τις πλευρές να παρακολουθήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο Κάιρο ενώ η ζωή έχει αρχίσει να επανέρχεται στους καθημερινούς της ρυθμούς όσο μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις ολέθριες συνέπειες και ζημιές 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός.

Ψαράδες εμφανίστηκαν και πάλι στο λιμάνι, ενώ οι άνθρωποι βγήκαν ξανά από τα σπίτια τους, προσπαθώντας να συνέλθουν από το θάνατο και την καταστροφική παράνοια των τελευταίων εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα (videos+photos)