ΚΟΣΜΟΣ

Καρφιά Βαλς για Γερμανία: Έχει και αυτή ανάγκη την ανάκαμψη της οικονομίας

Καρφιά Βαλς για Γερμανία: Έχει και αυτή ανάγκη την ανάκαμψη της οικονομίας

Την εκτίμησή του ότι η Γερμανία δεν μπορεί να «αποποιηθεί των ευθυνών της», ενώ έχει «επίσης ανάγκη την ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας, εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

«Όλες οι χώρες οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις δικές της: έχει κι εκείνη επίσης ανάγκη την ανάκαμψη» της οικονομίας, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία.

Ο Βαλς εξάλλου χαιρέτισε την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καλώντας ταυτόχρονα τον πρόεδρό της, τον Μάριο Ντράγκι, να πάει «πιο μακριά» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες τόνωσης της ανάκαμψης.

«Το αναγνωρίζουμε: η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αλλάζει. Αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει επανειλημμένα κρίνει ότι είναι υπερβολικά υψηλή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

«Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ σήμερα είναι αυτή που υπερασπιζόμαστε, είναι αυτή που είχε εκφραστεί πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο» Φρανσουά Ολάντ, συνέχισε ο Βαλς. «Είναι η ίδια την οποία κηρύσσουν πολυάριθμοι διεθνείς θεσμοί, οικονομολόγοι. Είναι αυτή που εκφράζω εδώ και πέντε μήνες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προανήγγειλαν χθες Σάββατο (30/8) στο Παρίσι την προσεχή οργάνωση μιας συνόδου της ΕΕ στην Ιταλία την 6η Οκτωβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Τη σύνοδο αυτή θα ακολουθήσει στα τέλη Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια ακόμη σύνοδος με τη συμμετοχή μόνον των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το Παρίσι και η Ρώμη αποπειρώνται να επιτύχουν μια χαλάρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο πεδίο των δημοσιονομικών και του απαιτούμενου ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, λόγω της αντίθεσης της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν παρόλα αυτά ότι η Γερμανία, η οποία επλήγη με τη σειρά της από επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υπέστη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο — κάτι απροσδόκητο για τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών — θα ευαισθητοποιηθεί πλέον και θα ακούσει τα αιτήματα των εταίρων της.

Διαβάστε ακόμα:

Βιετνάμ: Κοιμόντουσαν στη δουλειά και ο κλέφτης αλώνιζε! (video)

ΗΠΑ: Τραγικό! Κοριτσάκι καταπλακώθηκε από την άμμο ενώ έπαιζε! (phs)

Γαλλία: Γονείς δολοφόνησαν το μωράκι τους και κατήγγειλαν απαγωγή!

Δείτε με τι αντικατέστησαν τους ταύρους στο παραδοσιακό ισπανικό έθιμο! (videos)