ΚΟΣΜΟΣ

Αραβικός Σύνδεσμος: Αποφάσισε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά των τζιχαντιστών

Αραβικός Σύνδεσμος: Αποφάσισε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά των τζιχαντιστών

Να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους, αλλά και να συνεργαστούν με όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης των ένοπλων οργανώσεων, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο, εγκρίνεται η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητεί από τα κράτη μέλη να σταματήσουν τη ροή χρηματικής, στρατιωτικής και επιμελητηριακής βοήθειας προς τους εξτρεμιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν πριν από τη σύνοδο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών επρόκειτο να διατυπώσουν την υποστήριξή τους προς μία αμερικανική αεροπορική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να συντονίσουν τη δράση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, πριν από την έναρξη της συνόδου, η ιρακινή αντιπροσωπεία είχε καταθέσει σχέδιο απόφασης με την οποία ο Αραβικός σύνδεσμος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βαγδάτης στην αντιμετώπιση του Ιρακινού Κράτους.

Στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει η διατύπωση της απευθείας υποστήριξης ούτε της ιρακινής στρατιωτικής δράσης, ούτε και της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο ανακοινωθέν παρέχεται σαφώς η αραβική συνεργασία προς τις αμερικανικές και ιρακινές προσπάθειες, ενώ μπορεί να μεταφρασθεί ως σιωπηρή συμφωνία για την υποστήριξη της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι δήλωσε, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο, ότι η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία του κράτους αλλά και «την ίδια του την ύπαρξη, καθώς και την ύπαρξη άλλων κρατών», απευθύνοντας έκκληση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία με στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μέσα. Υποστήριξε δε ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να αναληφθεί στο πλαίσιο μίας κοινής αμυντικής συμφωνίας του Αραβικού Συνδέσμου.

Από το τελικό ανακοινωθέν δεν είναι πάντως σαφές εάν η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων θα περιλαμβάνει απευθείας στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία και το Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παρουσιάσει την Τετάρτη το στρατηγικό σχέδιο της Ουάσινγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο θα βασίζεται σε έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό, αλλά δεν θα αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στον πόλεμο στο Ιράκ, θα επιθυμούσε οι χώρες του Κόλπου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης, αλλά και να υποστηρίξουν επίσης τις μετριοπαθείς σουνιτικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την απήχηση του Ισλαμικού Κράτους. Θα ήθελε επίσης τη διακοπή της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, σημείο στο οποίο ανταποκρίνεται το τελικό ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία για συνομιλίες με τους άραβες ηγέτες, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν την αντι-τζιχαντιστική τους ρητορική με πράξεις.

Σε μία αλλαγή θέσης, το ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου καλεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να διεξαγάγουν συνομιλίες με το καθεστώς, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Με την εξέλιξη της συριακής σύρραξης και την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών, η υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου προς τους αντιπάλους του Μπασάρ αλ Ασαντ έδωσε τη θέση της σε πιο μετριασμένες θέσεις…

Διαβάστε ακόμα:

Φάντασμα παρενοχλούσε σεξουαλικά Ιρλανδή νοικοκυρά! (pics)

Σκοτώθηκαν από φορτηγό τεμαχίζοντας χτυπημένο ιπποπόταμο!

Ισπανία: Μαφιόζικη εκτέλεση Ιρλανδού βαρόνου ναρκωτικών (vid+pics)

ΗΠΑ: Τους επιτέθηκαν μετά από καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης (vid+pics)

ΗΠΑ: Το αποκρουστικό βίντεο για τη δράση των τζιχαντιστών (pics)