ΚΟΣΜΟΣ

Διάταγμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Βαρκελώνης

Διάταγμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Βαρκελώνης

Ολοένα και «χοντραίνει» η κόντρα του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ μας με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Το τελευταίο επεισόδιοστο σήριαλ «ανεξάρτητη Καταλονία» παίχτηκε σήμερα, όταν και ο Αρτούς Μας υπέγραψε ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της Βαρκελώνης, αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης που θέλει να το εμποδίσει.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να συγκαλέσει έκατκατη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να αποφασίσει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το σύνταγμα.

Η προσφυγή θα αναστείλει αμέσως την ισχύ του διατάγματος για τη διαβούλευση εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ακυρώσει το διάταγμα και τον καταλανικό νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε.

Ο πόθος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στην Καταλονία, μια περιοχή στην οποία κατοικούν 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Ισπανία, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε, το 2010, το καθεστώς της αυτονομίας της αποσύροντας την αναγνώριση του καταλανικού "έθνους".

Όταν η Μαδρίτη αρνήθηκε το 2012 θα αποδώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία στην είσπραξη και διαχείριση των φόρων, ο Αρτούρ Μαρ δεσμεύτηκε να διοργανώσει αυτή τη διαβούλευση.

"Θέλουμε να ψηφίσουμε", είπε, μετά την επίσημη υπογραφή του διατάγματος στο μέγαρο της Generalitat, της καταλανικής κυβέρνησης. Απηχούσε το σλόγκαν των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας οι οποίοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά κατά εκατοντάδες χιλιάδες στη Βαρκελόνη στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Καταλονίας.

Διαβάστε επίσης:

Μετά το δημοψήφισμα της Σκωτίας, σειρά έχει η Καταλονία;