ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος διπλωμάτης προτείνει ανταλλαγή εδαφών Κοσόβου – Σερβίας

Ρώσος διπλωμάτης προτείνει ανταλλαγή εδαφών Κοσόβου – Σερβίας

Την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρότεινε ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου της Ρωσίας στην Πρίστινα, Αντρέι Σουγκόροφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeri της Πρίστινας, θεωρεί ως δικαιότερη λύση να παραχωρήσει η Σερβία στο Κόσοβο την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο και να λάβει ως αντάλλαγμα το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο Αντρέι Σουγκόροφ, αφού διευκρινίζει ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στον αφανισμό της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο.

Η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου δεν αποτελεί πάντως καινούργια ιδέα. Εδώ και δεκαετίες, πολλοί Σέρβοι διανοούμενοι, αλλά και πολιτικοί, υποστηρίζουν αυτή την ιδέα ως μοναδική προοπτική για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Στη σημερινή πολιτική σκηνή της Σερβίας, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος πολλές φορές, δημόσια, τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής εδαφών.

Σε διεθνές επίπεδο, η ιδέα αυτή δε βρίσκει ανταπόκριση, αφού στους δυτικούς διπλωματικούς κύκλους κυριαρχεί η εκτίμηση πως η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο και θα βρει, ενδεχομένως, μιμητές στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Διαβάστε ακόμα:

Το δράμα των κατοίκων της Κομπάνι λόγω τζιχάντ (vids+pics)

Ινδία: Δείτε τι ανατριχιαστικό πλάσμα μεγάλωνε στο αυτί του! (vid+pics)

Βρετανία: Μυστηριώδες πλάσμα κατασπάραξε κοτόπουλο! (vid+pics)

Τραγωδία στην Κολομβία: 11 νεκροί από κεραυνό!

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον Μπεν Άφλεκ που υπερασπίστηκε τους μουσουλμάνους (vid)

Βρετανία: Αφηρημένοι πελάτες ξεχνούν 190.000 κινητά το χρόνο στα ταξί!