ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Λόγω Αμάλ η παρέμβαση Κλούνει για τα Μάρμαρα;

Telegraph: Λόγω Αμάλ η παρέμβαση Κλούνει για τα Μάρμαρα;

Την επικείμενη επίσκεψη της δικηγόρου και συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, στις 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.


«Όταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ αναφέρθηκε στην επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος η αιφνίδια αυτή παρέμβασή του προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς θαυμαστές του και θλίψη μεταξύ βουλευτών που αντιτίθενται στην άποψή του. Τώρα αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον του ηθοποιού μπορεί να σχετίζεται από την ευαισθησία που δείχνει στο ελληνικό αυτό ζήτημα η σύζυγός του», σημειώνει το άρθρο της Telegraph.

«Η 36χρονη Αμάλ Αλαμουντίν έχει ήδη συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα και πρόκειται να πετάξει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά. Θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Τζέρφρι Ρόμπερτσον, δικηγόρο με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος έγινε επικεφαλής του γραφείου Doughty Street Chambers, όπου η Αλαμουντίν εξειδικεύτηκε στο διεθνές και ποινικό δίκαιο», προσθέτει.

«Είναι κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε το γραφείο πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να ζητήσει βοήθεια στην προσπάθειά της για επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας την αντίθεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και μερίδας βουλευτών στην επιστροφή.

Η Telegraph υπενθυμίζει τη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Μνημείων Άνδρες», όπου είχε τονίσει την αναγκαιότητα οι θησαυροί αυτοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ελληνίδας δημοσιογράφου.

Τα σχόλιά του, συνεχίζει το άρθρο, είχαν προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Τζον Γουίτινκγντεϊλ, πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ο οποίος με τρόπο είχε πει ότι ο «ηθοποιός μάλλον δεν γνωρίζει για τι πράγμα μιλάει».

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά υποψιάζομαι ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των Ελγίνειων Μαρμάρων και τα νόμιμα δικαιώματα που έχει σε αυτά η Βρετανία», ήταν το σχόλιο του βουλευτή.

«Ο Κλούνεϊ υπερασπίστηκε τα λεγόμενά του, επιμένοντας ότι οι δημοσκοπήσεις στην Αγγλία έδειξαν μία επιθυμία για επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και προσκάλεσε σε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα», σημειώνει η εφημερίδα.

Κλείνοντας το άρθρο της η Telegraph, αναφέρει ότι «είναι κατανοητό ότι ο Ρόμπερτσον και η Αλαμουντίν θα πάνε στην Αθήνα για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει την επιστροφή των μαρμάρων, παρά το να ξεκινήσει μία νομική διαδικασία κατά της Βρετανίας. Η Ελλάδα πλέον περιμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε διαμεσολαβητική διαδικασία που προτείνει η UNESCO.

Αυτό ωστόσο που ίσως αγνοεί ή προτιμά να ξεχάσει ο Βρετανός δημοσιογράφος, είναι ότι ο ηθοποιός είναι γνωστός ακτιβιστής ενώ υπέγραψε την ταινία ''The Monuments Men'', που πραγματεύεται ακριβώς το συγκεκριμένο ζήτημα, τη διάσωση δηλαδή και τον επαναπατρισμό σπουδαίων έργων τέχνης.

Διαβάστε επίσης:

Αμάλ Αλαμουντίν: Πώς θα κυλήσουν τα δύο 24ωρα της κυρίας Κλούνεϊ στην Αθήνα