Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να κατευθύνουν τον Ιρακινό στρατό για τη μάχη της Μοσούλης

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να κατευθύνουν τον Ιρακινό στρατό για τη μάχη της Μοσούλης

Μεγαλύτερο ρόλο αναμένεται να έχουν στο εξής τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, σύμφωνα με τον επικεφαλή του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αμερικανοί θα έχουν ρόλο συμβούλου στον ιρακινό στρατό, ενώ δεν αναφέρθηκε τίποτα για χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, αφού ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ είπε ότι ο ρόλος των αμερικανικών δυνάμεων ενδέχεται να διευρυνθεί στο μέλλον στην περίπτωση που τα ιρακινά στρατεύματα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη του Βόρειου Ιράκ, η οποία περιήλθε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο.

«Η Μοσούλη το πιθανότερο θα είναι η αποφασιστική μάχη στις χερσαίες επιχειρήσεις σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον» τόνισε ο Ντέμπσεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, This Week.

«Το ένστικτό μου σε αυτή την χρονική στιγμή μου υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί ενός διαφορετικού είδους παροχή συμβουλών και βοήθειας, εξαιτίας της περιπλοκότητας αυτής της μάχης» υπογράμμισε.

Επιπλέον οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να παράσχουν στενότερη στήριξη από αέρος στις ιρακινές δυνάμεις. Η χρήση των ελικοπτέρων αυτών που πετούν σε χαμηλό ύψος ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν τα μαχητικά αεριωθούμενα αλλά επιτρέπει την στενότερη συνεργασία με τα στρατεύματα που επιχειρούν στο πεδίο.

Ο Ντέμπσεϊ υποστήριξε ότι η απόφαση για την χρήση των Απάτσι ελήφθη προκειμένου να εμποδιστούν οι μαχητές που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να επιτεθούν εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

Εάν οι τζιχαντιστές «είχαν απωθήσει την ιρακινή μονάδα, θα επρόκειτο για μια άμεση απειλή εναντίον του αεροδρομίου. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί. Χρειαζόμαστε αυτό το αεροδρόμιο» είπε ο Ντέμπσεϊ.

Από την πλευρά της πάντως η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις δήλωσε σήμερα στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, Meet the Press, ότι το ενδεχόμενο της διεξαγωγής χερσαίων μαχών από αμερικανικά στρατεύματα έχει αποκλειστεί.

«Θα κάνουμε το καθήκον μας από αέρος και σε πολλές άλλες πτυχές σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων των Ιρακινών και της συριακής αντιπολίτευσης, της μετριοπαθούς. Αλλά δεν θα εμπλακούμε σε χερσαίες μάχες ξανά στο Ιράκ» τόνισε.