ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον ιό

Έμπολα: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον ιό

To Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει την εξάπλωση του ιού Εμπολα που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.


"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν (σε τηλεφωνική τους επικοινωνία) στο γεγονός ότι, απέναντι στην απειλή που θέτει ο Εμπολα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση αυτή, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα και ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν επίσης να υπάρξει "αυξημένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε στενό συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εμπλεκόμενες χώρες", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων από την έναρξη της χρονιάς μεταξύ των περίπου 7.400 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε επτά χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Μόνο η Βρετανία, η οποία προέβλεψε την αποστολή ομάδων με προστατευτική στολή στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, επέβαλε ελέγχους στις αφίξεις στα αεροδρόμια της και τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η Γαλλία εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων ελέγχων στις πτήσεις από τη Γουινέα. Απέναντι στις τεράστιες απαιτήσεις της εκστρατείας κατά της επιδημίας, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του Εμπολα (UNMEER) Αντονι Μπάνμπερι απηύθυνε έκκληση "για παροχή βοήθειας από περισσότερες χώρες, από το στρατιωτικό τους προσωπικό, τους πολίτες του και το υγειονομικό τους προσωπικό".

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι "ουδέποτε είχε δει μια κρίση υγείας να απειλεί την ίδια την επιβίωση κοινωνιών και κυβερνήσεων σε χώρες που είναι ήδη πολύ φτωχές. Η επιδημία αυτή δείχνει πόσο ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο μπορεί να εκμεταλλευτεί την παραμικρή αδυναμία του συστήματος υγείας" στην υποσαχάρεια Αφρική, που στερείται δυναμικού και κατάλληλων υποδομών, τόνισε η Τσαν.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Αναζητούνται νέοι τρόποι προστασίας από τον ιό