ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βελιγράδι ο Έντι Ράμα μετά τα επεισόδια

Στο Βελιγράδι ο Έντι Ράμα μετά τα επεισόδια

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα δήλωσε απογοητευμένος από τα σχόλια των Σέρβων κυβερνητικών αξιωματούχων που ακολούθησαν το περιστατικό με την πτήση του τηλεκατευθυνόμενου αντικειμένου στον αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα προχωρήσει με το σχέδιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι την ερχόμενη εβδομάδα.


"Αισθανόμαστε πραγματική λύπη και απογοήτευση για ό,τι συνέβη και για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι σερβικές αρχές. Είναι αδιανόητο", είπε ο Εντι Ράμα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, απανώντας στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, σύμφωνα με την οποία, το περιστατικό δείχνει ότι η Αλβανία "δεν είναι αρκετά ώριμη" για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στα σχόλια αυτά, ή στους ισχυρισμούς σέρβων αξιωματούχων, ότι ο αδελφός του είναι υπεύθυνος για το ιπτάμενο αντικείμενο, να εκτροχιάσουν τα σχέδιά του να επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου, στην πρώτη επίσκεψη αλβανού ηγέτη στην σερβική πρωτεύουοσα εδώ και 70 χρόνια.

"Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτού τους είδους την πολιτική του παρελθόντος και το μίσος του παρελθόντος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από κάτι που συνέβη σε έναν ποδοσφαιριοκό αγώνα. Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω", είπε ο αλβανός πρωθυπουργός πριν από ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Αναφερόμενος στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο Εντι Ράμα υπενθύμισε ότι η Αλβανία σε μία προσπάθεια για την αποφυγή βιαιοτήτων, δεν έστειλε οπαδούς στον αγώνα, στον οποίο παρευρέθηκε μόνο μία αντιπροσωπεία από 45 αξιωματούχους, στους οποίους περιλαμβανόταν ο αδελφός του, και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε προσεκτική έρευνα από τις σερβικές αρχές.

"Δεν βλέπω πώς κάποιος θα μπορούσε να φέρει ένα ιπτάμενο αντικείμενο ή μία σημαία, τη στιγμή που δεν επιτράπηκε η είσοδος στο στάδιο ούτε σε φουλάρια με αλβανικά σύμβολα. Είναι σαφές ότι το ιπτάμενο αντικείμενο ήλθε από το εξωτερικό του σταδίου", σχολίασε ο αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος αναρωτήθηκε επίσης για ποιον λόγο τα μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν στις περιγραφές τους για το περιστατικό τις κραυγές του πλήθους που απειλούσε με θάνατο τους Αλβανούς εκτοξεύοντας εθνικιστικές ύβρεις.

"Δεν θα απαντήσουμε με τον ίδιο παλιό τρόπο που χαρακτήριζε μία περιοχή που έχει τόσο υποφέρει από αυτό, μία περιοχή που εν τέλει βρήκε την ειρήνη. Βρισκόμαστε σε ειρήνη όχι διότι γίναμε άγγελοι, αλλά διότι είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη είναι ο προορισμός μας και θέλουμε να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας των χωρών ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης", κατέληξε.