ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένοχοι οι φρουροί της Blackwater για τη δολοφονία 14 Ιρακινών

ΗΠΑ: Ένοχοι οι φρουροί της Blackwater για τη δολοφονία 14 Ιρακινών

Σε μια σημαντική νίκη για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ένα αμερικανικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη (22/10) ένοχους 4 πρώην φρουρούς της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater για σχεδόν κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζαν σχετικά με τη δολοφονία 14 άοπλων Ιρακινών στη Βαγδάτη, το 2007.

Η ετυμηγορία αυτή εκδίδεται 7 και πλέον χρόνια μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς που είχε εξοργίσει τους Ιρακινούς, έχοντας υποδαυλίσει τον αντιαμερικανισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δικαστές έκριναν 3 από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας, τον Πολ Σλόου, τον Ντάστιν Χερντ και τον Ίβαν Λίμπερτι, ένοχους για φόνο εκ προθέσεως 13 Ιρακινών στην Πλατεία Νισούρ, όπου η Blackwater προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο για να περάσει μια αυτοκινητοπομπή του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ένοχο τον τέταρτο φρουρό, τον Νίκολας Σλέιτεν, για τη δολοφονία ενός Ιρακινού πολίτη.

Η ετυμηγορία αυτή ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας δίκης που διήρκεσε περισσότερο από 2 μήνες, μετά από πολλές εβδομάδες συσκέψεων, ενώ η ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινωθεί η ποινή τους θα ανακοινωθεί αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι της Blackwater άνοιξαν πυρ, ενώ τους είχε ανατεθεί η προστασία μιας αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής την 16η Σεπτεμβρίου του 2007.

Συνολικά, σύμφωνα με τους Ιρακινούς ανακριτές, σκοτώθηκαν 17 Ιρακινοί πολίτες και 14 σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Τραυματίστηκαν επίσης 18 άνθρωποι.

«Ήταν άνθρωποι που μπορούσαν να γελάσουν, να αγαπήσουν και που μετατράπηκαν σε αιμόφυρτες σορούς, διάτρητες από σφαίρες (...) άνθρωποι που δεν αποτελούσαν νόμιμους στόχους, που δεν αντιπροσώπευαν καμιά πραγματική απειλή για εκείνους», είχε υπογραμμίσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο εισαγγελέας Άντονι Ασουνσιόν.

Διαβάστε ακόμα:

Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία (vid)

Καναδάς: Πυροβολισμοί με νεκρούς στο κοινοβούλιο της Οτάβα (vids+pics)

Έμπολα: Εμβόλιο κατά του ιού πριν το 2015

Ελβετία: Εστιατόρια σέρβιραν γάλα με το πορτρέτο του Χίτλερ (pics)