ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Πυροβολισμοί με νεκρούς στο κοινοβούλιο της Οτάβα (vids+pics)

Καναδάς: Πυροβολισμοί με νεκρούς στο κοινοβούλιο της Οτάβα (vids+pics)

Τουλάχιστον έναν ύποπτο άνδρα οπλισμένο με καραμπίνα ή τουφέκι, αναζητά η καναδική αστυνομία, μετά τους πυροβολισμούς στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδάκαι το θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων, στο κέντρο της Οτάβα -Νεκρός και ένας από τους δράστες της επίθεσης -Άγνωστη η ταυτότητα των δραστών, σενάρια με φόντο τον… τζιχάντ.

Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι ο στρατιώτης που δέχτηκε τους πυροβολισμούς έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ οι τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο με ασθενοφόρα τού έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ο τραυματισμένος στρατιώτης απομακρύνθηκε τελικά με ασθενοφόρο, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το νοσοκομείο της Οτάβα - όπου νοσηλεύονται δύο ακόμη τραυματίες (ανάμεσά τους ένας φρουρός στα κοντινά κτίρια του κοινοβουλίου) σε σταθερή κατάσταση - ενημέρωσε πως ο άτυχος στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του.

kghdfgd

«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του κοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εργασίας του Καναδά, Τζέισον Κένι, ένας από τους ισχυρότερους υπουργούς της κυβέρνησης του Στίβεν Χάρπερ.

gdfgfjhfj

Όπως ανέφεραν μαρτυρίες, οι δράστες (;) πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Αμέσως μετά οι ένοπλοι όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, καθώς η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας.Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, ενώ ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail μέσα από το κτίριο.

Η αστυνομία αναζητά από ένα έως τρία άτομα. «Αυτή τη στιγμή αναζητούμε τους υπόπτους, δεν γνωρίζουμε εάν είναι ένας ή περισσότεροι», σημείωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μαρκ Σουσί στο πρακτορείο Reuters.

Λίγο αργότερα, η Royal Canadian Mounted Police ανακοίνωσε ότι ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών.

vcxvb

Τα ΜΜΕ της χώρας χαρακτηρίζουν «ήρωα για την αυτοθυσία του» τον λοχία Κέβιν Βίκερς (πρώην μέλος της αστυνομίας), ο οποίος πιστεύεται ότι σκότωσε τον ένοπλο άνδρα μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές που έζησαν τον τρόμο τονίζουν ότι «μας κράτησε ασφαλείς». Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το όπλο του…

Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά της πόλης, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί «χτενίζουν» το συγκρότημα του κοινοβουλίου για να εντοπίσουν τον δράστη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο ένοπλος ενδέχεται να έχει καταφύγει στη στέγη του κτιρίου, με αποτέλεσμα ελεύθεροι σκοπευτές να πάρουν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Untitled

Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την επίθεση. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε απαντήσεις αμέσως μόλις είμαστε σε θέση να το κάνουμε», προσέθεσε.

Η καναδική αστυνομία ανέφερε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή» δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτίριο της Βουλής, πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτιρίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση στην Οτάβα, τονίζοντας πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

«Τα στοιχεία ακόμα συγκεντρώνονται. Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την άνανδρη αυτή επίθεση. Έχει σημασία να συνεχιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ.

Η περίμετρος ασφαλείας πάντως διευρύνθηκε, ενώ οι Αρχές ζήτησαν από τους περαστικούς να απομακρυνθούν και από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους μακριά από τα παράθυρα, διαψεύδοντας ωστόσο πως πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης στο εμπορικό Rideau Centre κοντά στο κοινοβούλιο, όπως επίσης και σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

«Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν οπλισμένοι αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ-Αντρέ Βιο, εργαζόμενος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο οποίος είπε ότι «άκουσε τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς αυτόματων όπλων». Από την πλευρά του, ένας εικονολήπτης του σταθμού Radio-Canada είπε ότι μέτρησε «50 πυροβολισμούς».

Τα καναδικά Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο υπόπτους, «δύο άνδρες οπλισμένους με κυνηγετικά όπλα», ωστόσο οι Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο Στίβεν Χάρπερ βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί, αλλά απομακρύνθηκε γρήγορα και είναι ασφαλής.

«Ο πρωθυπουργός μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη και μετά κρότοι από πυροβολισμούς. Όλοι διασκορπιστήκαμε», είπε ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα πυρά ακούγονταν «ακριβώς έξω από την πόρτα» της αίθουσας.

gfdgdfh

Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελεύθερων. Πολλοί άλλοι βουλευτές διατάχθηκαν ωστόσο να παραμείνουν μέσα στο κτίριο, το οποίο έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και παραμένει κλειστό.

Μετά τον πυροβολισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα, ενώ οι Καναδοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να μη φορούν τη στολή τους σε δημόσιους χώρους έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Την ίδια ώρα, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση «να ανταποκριθεί γρήγορα» σε ενδεχόμενα αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση.

Από την πλευρά της, η προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προσέφερε τη βοήθεια των αμερικανικών Αρχών στον Καναδά, ενώ ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, Τζος Έρνεστ, ανέφερε πως ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται και προσεύχονται για τον καναδικό λαό, τονίζοντας ότι η σχέση ΗΠΑ-Καναδά είναι στενή και ισχυρή. Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Έρνεστ σημείωσε πως πολλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήλθαν σε επαφή με Καναδούς ομολόγους, καθιστώντας σαφές πως η Ουάσινγκτον δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει εάν οι επιθέσεις αυτές είναι μια τρομοκρατική ενέργεια.

Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση «τραγωδία», επισημαίνοντας ότι «ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση». Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις ενέργειές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Γιατί μπορεί τα σενάρια για το κίνητρο της πρωτοφανούς επίθεσης να δίνουν και να… παίρνουν, ωστόσο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN πως, σύμφωνα με πληροφορίες από το καναδικό κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατική επίθεση με… άρωμα τζιχάντ.

Σημειώνεται πάντως ότι στις Αρχές Οκτωβρίου, το NBC News είχε μεταδώσει εκτενές ρεπορτάζ, επικαλούμενο αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, βάσει του οποίου οι καναδικές Αρχές περίμεναν επίθεση από τζιχαντιστές, έχοντας μάλιστα αυξήσει γι΄ αυτό το λόγο τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα δημόσια κτίρια. Κάτι βέβαια που τροποποίησε αργότερα, ανακαλώντας τις αναφορές σε συγκεκριμένους στόχους και μεθόδους, αφού χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «φιλόδοξες»…

trey

Η επίθεση αυτή πάντως ακολουθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές Δευτέρα (20/10), όταν ένας νεαρός προσήλυτος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Το επεισόδιο θεωρήθηκε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ο ύποπτος (ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία), αφού διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του, πριν κινηθεί απειλητικά με ένα μαχαίρι προς τους αστυνομικούς. Εκείνοι, σύμφωνα με τις καναδικές Αρχές, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

«Στον ύποπτο αυτό είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις», διευκρίνισε η καναδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία ώστε να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό εξτρεμιστών σουνιτών.

Το διαβατήριό του κατασχέθηκε, αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Καναδάς συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας. Η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξε πάντως πως η απόφασή της να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης οφείλεται στο «γενικό διάλογο» μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το ΙΚ, η αλ Κάιντα, η αλ Σεμπάμπ κ.ά....

Διαβάστε ακόμα:

Ισραήλ: Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων