ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν ναζιστές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν ναζιστές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Μέχρι σήμερα το γνωρίζαμε ως μια ακόμα... θεωρία συνομωσίας ή ως σενάριο κινηματογραφικών ταινιών. Τώρα όμως επιβεβαιώνεται και μάλιστα με αναφορές σε επίσημα έγγραφα κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποίησαν ως κατασκόπους εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης, χίλιους και πλέον Γερμανούς ναζιστές γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εγκληματίες πολέμου.

Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ήταν πασίγνωστο από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν αξιωματούχους των χιτλερικών μυστικών υπηρεσιών και των Ες Ες ως κατασκόπους τους αλλά η Ουάσιγκτον το διέψευδε μονίμως.

Σε χθεσινό (27/10/2014) πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ οι New York Times αναφέρονται σε έγγραφα κρατικών υπηρεσιών, κυρίως της CIA και του FBI, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και τα οποία αποκαλύπτουν ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε τη σύλληψη ναζιστών οι οποίοι είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ παρενέβαινε κάποια μυστική υπηρεσία και σταματούσε κάθε ενέργεια.

"Η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζιστών κατασκόπων έλαβε διαστάσεις στον ψυχρό πόλεμο και υποστηριζόταν από τους δυο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετιας του '50--τον επί μεγάλο διάστημα αρχηγό του FBI Xουβερ και τον διευθυντή της CIA Ντάλες", αναφέρει η εφημερίδα.

Ένα απόρρητο έγγραφο του 1995 της CIA προς την επιτροπή για τις Πληροφορίες της αμερικανικής βουλής το οποίο τώρα δόθηκε σε δημοσιότητα ομολογεί ότι πρώην αξιωματούχοι ναζιστές "χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ως κατάσκοποι". Ωραιοποιώντας όσο είναι δυνατόν και αποκρύπτοντας τα στοιχεία ότι πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες πολέμου το έγγραφο θέλει την CIA να "νίπτει τας χείρας της". Η Υπηρεσία, γράφει, "δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τη δράση [αυτών των ναζιστών] κατά τον πόλεμο".

Ο αμερικανικός στρατός, η CIA καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες "χρησιμοποιήσαν τουλάχιστον 1.000 πρώην ναζιστές και συνεργάτες τους ως κατασκόπους και πληροφοριοδότες μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Ριχαρντ Μπράιτμαν, του Αμερικανικού πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου που έκανε τον καταμερισμό των Γερμανών εγκληματιών πολέμου", γράφουν οι New York Times.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Απαγόρευση εισόδου σε Δυτικοαφρικανούς λόγω Έμπολα