ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές αρχίζουν να χάνουν έδαφος

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές αρχίζουν να χάνουν έδαφος

Η ιρακινή κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση!

Φαίνεται πως το στρατηγικό πλάνο που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάινταρ αλ Αμπάντι κατά το οποίο έχει γίνει στρατολόγηση τοπικών φυλών και Κούρδων της χώρας, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αρχίσει να αποδίδει, σηματοδοτώντας την αρχή της αντίστασης στη μέχρι πρότινος προέλαση των εξτρεμιστών.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος τους στη Βαγδάτη, Νικολάι Μλαντένοφ.

Οι Ιρακινές Αρχές έχουν δεσμευτεί στους νέους τους συμμάχους μισθούς και εξοπλισμό, ενώ την εκπαίδευσή τους έχει αναλάβει ο στρατός του Ιράκ, με τον κ. Μλαντένοφ να υποστηρίζει πως «Αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς. Οι κοινότητες αρχίζουν να ανακτούν εδάφη».

Οι συχνές σφαγές που πραγματοποιεί ο στρατός του ΙΚ, με αποκορύφωμα αυτή των 322 μελών της φυλής Άλμπου Νιμρ έχει ωθήσει τις κοινότητες σε συμμαχία με τον Ιρακινό στρατό, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Βούλγαρος διπλωμάτης δε δίστασε να απευθύνει κάλεσμα σε όσες οργανώσεις έχουν διαφορές με τη Βαγδάτη να κάτσουν και να τις επιλύσουν, προκειμένου να ταχθούν και αυτές στο πλευρό της κυβέρνησης στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Ο Αμπάντι πήρε την πρωθυπουργία σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία το Ισλαμικό Κράτος είχε κατακτήσει πολλές περιοχές του Ιράκ. Τελικά, στις Αρχές του Νοέμβρη ήρθε σε συμφωνία με την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν για την πώληση πετρελαίου και την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία της με τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους στρατιώτες οι οποίοι πολεμούν τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με τον Μλαντένοφ τουλάχιστον 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους στο Ιράκ ενώ περισσότεροι από 1,9 εκ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων. «Πρόκειται για μια φρικτή περίοδο για τη χώρα», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις