ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στο Κόσοβο

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στο Κόσοβο

Κλιμακώνεται η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό του Κοσόβου με τον συνασπισμό των κομμάτων Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου (LDK) και Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες διεξαγωγής της εναρκτήριας συνεδρίασης της Βουλής αυτήν την εβδομάδα.

Τα δύο κόμματα, που κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία συνεργασίας δεν είναι ακόμη έτοιμα να εναρμονίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Γκαζέτα Σκιπτάρε".

Ασαφές παραμένει ποιος θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, παρ' ότι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου είχε ανακοινώσει ότι ο αρχηγός του κόμματος, Ίσα Μουστάφα θα είναι ο πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χαϊρουντίν Κούτσι δήλωσε στην εφημερίδα "Μπλιτς στην αλβανική έκδοση ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα του πρωθυπουργού και ότι οι δύο πλευρές είναι στην αναζήτηση λύσης.

Η εφημερίδα "Ζέρι" της Πρίστινας σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία, αν δεν οριστεί ο πρωθυπουργός ο Ίσα Μουστάφα.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, δήμαρχος Γκνίλανε Λιούφτι Χαζίρι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου είπε ότι το κόμμα θα περάσει στην αντιπολίτευση, αν δεν ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα.

Σύμφωνα με τη "Ζέρι", οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Χασίμ Θάτσι και Ίσα Μουστάφα οριστικοποιούν τη λίστα των υποψήφιων υπουργών.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Σάντρι Φεράτι δήλωσε ότι οι ευθύνες της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι μοιρασμένες 50/50 μεταξύ του PDK και LDK.

Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι επόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου θα είναι από το LDK είπε, προσθέτοντας ότι ο Ίσα Μουστάφα είναι ο επικρατέστερος.

Σχετικές ειδήσεις