ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το ΙΚ

Βουλγαρία: Συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το ΙΚ

Στη σύλληψη του ιμάμη του τεμένους Αμπού Μπεκίρ, Αχμέντ Μούσα Αχμέντ και ενός ακόμη ατόμου προχώρησε η βουλγαρική αστυνομία, στο πλαίσιο επιχείρησης στην πόλη Πάζαρτζικ, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνες σε συνοικία Ρομά στην πόλη Πάζαρτζικ και στο μουσουλμανικό τέμενος της περιοχής.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Βουλγαρίας ότι πριν από τις συλλήψεις, οι αστυνομικοί έμειναν πάνω από τρεις ώρες εντός του τεμένους με τον ιμάμη και υποστηρικτές του.

Εναντίον του Αχμέντ Μούσα Αχμέντ και άλλων ατόμων ξεκίνησε προανάκριση, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι για παραβίαση του άρθρου 407 του ποινικού κώδικα, με βάση το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα η προπαγάνδα πολέμου, η υποκίνηση σε πόλεμο και η διανομή οπτικοακουστικού υλικού με αντιδημοκρατικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Σημειώνεται ότι ο Μούσα ήταν μεταξύ των κατηγορούμενων στη δίκη που είχε χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ «δίκη του ριζοσπαστικού Ισλάμ» και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014.

Συνολικά 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα κατηγορήθηκαν για τη διάδοση αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και συμμετοχή σε μη εγγεγραμμένο παρακλάδι της ισλαμικής οργάνωσης Al-Waqf Al-Islami.

Η οργάνωση ήταν ενεργή στη νότια Βουλγαρία, στις περιφέρειες Πάζαρτζικ, Μπλαγκόεβγκραντ και Σμόλιαν, ενώ κήρυττε τις Αρχές του Σαλαφισμού, που θεωρούνται αντιδημοκρατικές.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Μούσα στέρηση της ελευθερίας για ένα χρόνο και καταβολή προστίμου 5.000 λέβα για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, διάδοση αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και υποκίνηση μίσους για θρησκευτικούς λόγους.

Έπρεπε να εκτίσει κανονικά φυλάκιση τριών ετών, επειδή διέπραξε τα αδικήματα, ενώ είχε ήδη καταδικαστεί υπό όρους, ωστόσο άσκησε έφεση και παρέμεινε ελεύθερος.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι αστυνομικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και στις πόλεις Πλόβντιβ και Χάσκοβο, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν ερευνήσει μέχρι στιγμής 40 τοποθεσίες, από τις οποίες κατέσχεσαν πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων…