ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Καταδικάστε την τρομοκρατία

Πάπας Φραγκίσκος: Καταδικάστε την τρομοκρατία

Μήνυμα στους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν κατηγορηματικά την τρομοκρατία ούτως ώστε το Ισλάμ να αποσυνδεθεί από αυτή, έστειλε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την επιστροφή του από τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο πάπας ισχυρίστηκε ότι κατανοεί το ότι οι μουσουλμάνοι προσβάλλονται από αυτό το στερεότυπο και έκανε έκκληση για «μία παγκόσμια καταδίκη της τρομοκρατίας και από τους ίδιους τους μουσουλμάνους, που έχουν την δική τους ταυτότητα και λένε ΄δεν είμαστε τέτοιοι, το Κοράνι δεν είναι τέτοιο, είναι ένα βιβλίο για την ειρήνη, είναι ένα προφητικό βιβλίο ειρήνης. Δεν είναι αυτό το Ισλάμ».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Τουρκία--όπου καταδίκασε πολλές φορές την δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους--ο πάπας είπε ότι την παραπάνω πρόταση έκανε κατά τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που είχε την Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είπα στον πρόεδρο ότι θα ήταν πολύ ωραίο αν όλοι οι ισλαμιστές ηγέτες--είτε πρόκειται για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή ακαδημαϊκούς ηγέτες-- καταδίκαζαν δημοσίως αυτό καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την πλειονότητα των μουσουλμάνων», είπε ο Φραγκίσκος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Αλλά αυτό θα πρέπει να προέλθει από τα στόματα των ηγετών τους, από θρησκευτικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς ηγέτες, διανοούμενους και πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας έχουν καλέσει τους ισλαμιστές ηγέτες να καταγγείλουν με μεγαλύτερη δριμύτητα το Ισλαμικό Κράτος αλλά τα λόγια του πάπα κατά την επιστροφή του ήταν μέχρι στιγμής οι πιο ξεκάθαρες δηλώσεις επί του ζητήματος.

Σχετικές ειδήσεις