ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία

Έκκληση για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, απηύθυνε κάλεσμα για επανέναρξη, από την Κυριακή, των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ουκρανινκής κυβέρνησης και των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

O Σταϊνμάγερ, η χώρα του οποίου αποτελεί τον βασικό μεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει στο Μινσκ της Λευκορωσίας η συνάντηση των ανταρτών με την Ομάδα Επαφής που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας, των ανταρτών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.

"Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των πρωταγωνιστών και θα ήθελα να υπάρξει μια απευθείας συνάντησή τους, πιθανότατα την Κυριακή", είπε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στο Κίεβο.

Ωστόσο, ένα ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών είπε ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών στο Μινσκ, όπου υπογράφηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου οι ειρηνευτικές συμφωνίες, δεν θα γίνει την Κυριακή, όπως επιθυμούσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Ντένις Πουσίλιν, ο εκπρόσωπος του "Λαϊκού Συμβουλίου" των αυτονομιστών είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών. "Ελπίζουμε ότι η συνάντηση του Μινσκ θα γίνει πριν από το νέο έτος", σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις