ΚΟΣΜΟΣ

Ρουχάνι: Μπούμερανγκ για κάποιες χώρες η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Ρουχάνι: Μπούμερανγκ για κάποιες χώρες η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Εκείνοι που σχεδίασαν την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι οι πρώτοι που θα πληγούν, λέει ο Ρουχάνι.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, οι χώρες που βρίσκονται πίσω από την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, θα μετανιώσουν για την απόφασή τους αυτή ενώ η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ θα πληγούν παράλληλα με την Ισλαμική Δημοκρατία από τη μείωση της τιμής.

«Τα κράτη που έχουν σχεδιάσει τη μείωση των τιμών ενάντια σε άλλα κράτη θα μετανιώσουν για την απόφασή τους αυτή» δήλωσε ο Ρουχάνι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών στις διεθνείς αγορές. «Αν το Ιράν πληγεί από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ας γνωρίζουν ότι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, θα πληγούν περισσότερο από το Ιράν», υπογράμμισε ο Ρουχάνι.

Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα ότι η οικονομία της χώρας του μπορεί να «ξεπεράσει την πτώση των τιμών, αντίθετα με άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ που θα πληγούν περισσότερο», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση των δύο μοναρχιών του Κόλπου από τα έσοδα του πετρελαίου.

Ο πρόεδρος Ρουχάνι προειδοποίησε επίσης τις μεγάλες δυνάμεις να μην μπουν στον πειρασμό να κάνουν ακόμη βαρύτερες τις οικονομικές κυρώσεις προκείμενου να πιέσουν το Ιράν να υπογράψει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και δήλωσε ότι «η εποχή των κυρώσεων έχει παρέλθει».

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις