ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ένδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε λεωφορείο που επλήγη από ρουκέτες

Ουκρανία: Ένδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε λεωφορείο που επλήγη από ρουκέτες

Ένδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη (12/01/2015), στη διάρκεια βομβαρδισμού εναντίον ενός σημείου ελέγχου του ουκρανικού στρατού, από τον οποίο επλήγη ένα λεωφορείο στην αυτονομιστική φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, σε μια επίθεση που ήταν η φονικότερη από την έναρξη της εκεχειρίας της 9ης Δεκεμβρίου.

Ο απολογισμός αυξήθηκε το βράδυ σε 11 νεκρούς, καθώς μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ.

Οι θάνατοι αυτοί προστίθενται σ' αυτούς ενός ουκρανού στρατιώτη και τριών αμάχων στο Ντονέτσκ και τη γύρω περιοχή, που είχαν ανακοινωθεί το πρωί, την επομένη της αποτυχίας των συνομιλιών στο Βερολίνο για τη διοργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης κορυφής με τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Το λεωφορείο επλήγη κοντά σ' ένα σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού στη στρατηγικής σημασίας οδό που συνδέει το αυτονομιστικό προπύργιο του Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, στις όχθες της Αζοφικής, την τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το στρατό, εικονίζεται ένα λεωφορείο χωρίς τζάμια, τα οποία έχουν σπάσει από θραύσματα, μέσα στο οποίο υπάρχουν πτώματα γυναικών. Το έδαφος είναι χιονισμένο και έχει λεκέδες από αίμα.

Τα πυρά των ανταρτών με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών είχαν στόχο το σημείο ελέγχου του Μπούγκας, που βρίσκεται 35 χλμ. νότια του Ντονέτσκ, αλλά έπληξαν ένα λεωφορείο και σκότωσαν "έξι γυναίκες και τέσσερις άνδρες", είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Η εισαγγελία της περιφέρειας του Ντονέτσκ, πιστή στις αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε πως "εβλήθησαν περισσότερες από 40 ρουκέτες Γκραντ, μερικές από τις οποίες έπληξαν το λεωφορείο".

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ από το Ντοκουτσάγιεφσκ, μια τοποθεσία σε απόσταση 15 χλμ. βορειοανατολικά του σημείου ελέγχου που ήταν ο στόχος. Ένας αυτονομιστής αξιωματούχος που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για την προέλευση των πυρών.

"Είναι πολύ μακριά από το κοντινότερο σημείο ελέγχου μας. Ας δώσουν εξηγήσεις οι Ουκρανοί που βάλλουν εδώ και έξι ημέρες εναντίον του Ντονέτσκ!", δήλωσε.

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία Ερτουγκρούλ Απακάν εξέφρασε με ανακοίνωση τη λύπη του για τη "σαφή επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου τις τελευταίες 24 ώρες", περιλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Κάλεσε τα εμπόλεμα μέρη σε "άμεση κατάπαυση του πυρός".