ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ήττα του πρωθυπουργού Μόντι στις εκλογές στο Νέο Δελχί

Ινδία: Ήττα του πρωθυπουργού Μόντι στις εκλογές στο Νέο Δελχί

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο του Νέου Δελχί, την πρώτη που υφίσταται μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Μάιο, καθώς ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αρβίντ Κετζριουάλ οδεύει προς μια μεγάλη νίκη.

"Μίλησα στον @ArvindKejriwal και τον συγχάρηκα για τη νίκη του. Τον διαβεβαίωσα ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την ανάπτυξη του Δελχί", έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν στο εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα του Μόντι, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), μόνον 8 έδρες στο κοινοβούλιο της πρωτεύουσας ενώ το Κόμμα Αάμ Αάντμι (AAP) του Κετζριουάλ έρχεται πρώτο με 61 από τις 70 έδρες. Το Κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο κυβέρνησε για καιρό την Ινδία, αναμένεται να καταγράψει μια πολύ βαριά ήττα.

Για τον Κετζριουάλ, ο οποίος ηγήθηκε τις πρωτεύουσας για 49 ημέρες πέρυσι πριν παραιτηθεί, πρόκειται για μια λαμπρή επιστροφή, καθώς είχε επικριθεί πολύ επειδή είχε παραιτηθεί τόσο γρήγορα από τη διοίκηση της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες οπαδοί του AAP συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος για να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να υψώσουν σημαίες με τη φωτογραφία του Κετζριουάλ.

Αυτή η ήττα αποτελεί μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έζησε έναν "μήνα του μέλιτος" με τους ψηφοφόρους μετά την άνοδό του τον Μάιο στην εξουσία, καθώς είχε κερδίσει μέχρι τώρα όλες τις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκπρόσωπος του Μπαρατίγια Τζανάτα δήλωσε πως αυτά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν απόρριψη της πολιτικής του Μόντι διότι η προεκλογική εκστρατεία βασίσθηκε σε τοπικά θέματα όπως η υπόσχεση για λιγότερο ακριβές υπηρεσίες (νερό, ηλεκτρικό) και ο αγώνας κατά της διαφθοράς.

Σχετικές ειδήσεις