ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική βοήθεια στη Συρία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Οικονομική βοήθεια στη Συρία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σημαντική οικονομική βοήθεια θα προσφέρουν στη Συρία οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, η οποία πραγματοποιείται στην Πόλη του Κουβέιτ.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν μέσω της πρέσβειρας τους στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, ότι θα δωρίσουν το ποσό των 507 εκατ. δολαρίων, η Σαουδική Αραβία θα προσφέρει 60 εκατ. δολάρια, ενώ Κουβέιτ και ΗΑΕ θα συνεισφέρουν 500 και 100 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 78 χώρες και δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζοντας να συγκεντρώσουν οικονομική βοήθεια που να πλησιάζει την έκκληση του ΟΗΕ για 8,4 δισ δολάρια.

Το Κουβέιτ έχει φιλοξενήσει Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία τα δύο τελευταία χρόνια κι έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια. Παρότι κατά την πρώτη Διάσκεψη το 2013 το ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε το αιτηθέν 1,5 δισ δολάρια, κατά την περυσινή Διάσκεψη συγκεντρώθηκαν 2,4 δισ δολάρια αντί των 6,5 δισ που ήταν ο στόχος.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν ο μισός συριακός πληθυσμός έχει εκτοπιστεί εξαιτίας της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε το 2011 με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και εξελίχθηκε σε ευρείας κλίμακας εμφύλιο πόλεμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια έχει αυξηθεί κατά 2,9 εκατομμύρια μέσα σε μόλις δέκα μήνες.