ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δύο 17χρονοι ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙΚ

Βρετανία: Δύο 17χρονοι ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙΚ

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, δύο έφηβοι Βρετανοί, ηλικίας 17 ετών, που αγνοούνται εδώ και μία εβδομάδα στη Βρετανία, πιστεύεται πως έχουν μεταβεί στη Συρία, όπου συνηθίζουν να πηγαίνουν επίδοξοι τζιχαντιστές, προκειμένου να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Τους δύο νέους, με καταγωγή από το Ντιούσμπερι στο δυτικό Γιόρκσιρ (βόρεια Αγγλία) είδαν για τελευταία φορά οι οικογένειές τους την Τρίτη 31η Μαρτίου. Έπειτα επιβιβάστηκαν από το Μάντσεστερ σε πτήση με προορισμό το Νταλαμάν, στη νοτιοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η αστυνομία έχει λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα δύο αγόρια ηλικίας 17 ετών έχουν μεταβεί στη Συρία» προσέθεσε η αστυνομία.

Η εφημερίδα The Times έγραψε από την πλευρά της ότι οι δύο Βρετανοί προσπαθούν να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Ανησυχούμε πάρα πολύ για την ασφάλειά (τους) και απευθύνουμε έκκληση σε οποιονδήποτε διαθέτει πληροφορίες για το θέμα αυτό να επικοινωνήσει με εμάς» δήλωσε ο Μαρκ Μίλσομ, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, σε ένα δελτίο τύπου.

«Προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν εδώ σώοι και αβλαβείς» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι οι επίδοξοι τζιχαντιστές, μόλις φθάσουν στο πεδίο, «συχνά χάνουν κάθε δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτια τους».

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ένας εκ των 2 εφήβων συνδέεται με τον Χαμάαντ Μούνσι, που είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών το 2008 επειδή είχε συντάξει έγγραφα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάπραξη επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 600 ως 700 Βρετανοί έχουν φύγει για να πολεμήσουν στη Συρία από τους οποίους σχεδόν 300 επέστρεψαν στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ