ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες στρατού-φιλορώσων για κλιμάκωση των επιθέσεων

Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες στρατού-φιλορώσων για κλιμάκωση των επιθέσεων

Ο στρατός της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν τη Μ. Παρασκευή, με την κάθε πλευρά να θεωρεί υπεύθυνη την άλλη για την κλιμάκωση των επιθέσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από δύο μήνες.

Η σύρραξη δεν μοιάζει να έχει τερματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Μινσκ στα μέσα του Φεβρουαρίου παραμένει μεν τυπικά σε ισχύ και γενικά τηρείται, αλλά απώλειες αναφέρονται σχεδόν καθημερινά από τις δύο πλευρές.

«Ο εχθρός έχει εντείνει σημαντικά τα πυρά εναντίον των θέσεών μας με όπλα τα οποία βάσει της συμφωνίας του Μινσκ θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι στην πλειονότητά τους οι επιθέσεις έχουν γίνει γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσα τις τελευταίες ώρες, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων 18 φορές με όπλα διαμετρήματος 120-122 χιλιοστών.

Βάσει της συμφωνίας του Μινσκ τα όπλα με διαμέτρημα μεγαλύτερο των 100 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων πυροβόλων, των βαρέων όλμων και των ρουκετών, έπρεπε να αποσυρθούν από τα μέτωπα.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό κανένα στέλεχός του δεν σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας νάρκης.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι αποφάσισε να αποσυρθούν τα μέλη ενός τάγματος εθελοντών από το χωριό Πίσκι, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευθεί η ζωή των μελών του προσωπικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ με πυροβόλα αρμάτων μάχης εναντίον θέσεών τους στην Αντιίβκα, σε απόσταση 7 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα ήταν δυνατόν τα άρματα μάχης να βάλλουν σε τέτοια απόσταση.

Σχετικές ειδήσεις