ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 115 παιδιά νεκρά από την έναρξη των βομβαρδισμών

Υεμένη: 115 παιδιά νεκρά από την έναρξη των βομβαρδισμών

Τουλάχιστον 115 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε στις 26 Μαρτίου η Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (24/04) το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Τουλάχιστον 115 παιδιά σκοτώθηκαν και 172 έχουν ακρωτηριαστεί» από τις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με έναν απλογισμό που σταματά στις 20 Απριλίου, δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF, o Κριστόφ Μπουλιεράκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Από τα 115 παιδιά, τα 64 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών και 26 από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί ή από νάρκες, διευκρίνισε ο οργανισμός.
Εβδομήντα ένα παιδιά σκοτώθηκαν στη Βόρεια και 44 στη Νότια Υεμένη.

Όμως ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί γίνονται ακόμη επαληθεύσεις, δήλωσε ο Μπουλιεράκ.
Η UNICEF ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 140 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από τις ένοπλες οργανώσεις αφότου ξεκίνησε η αναζωπύρωση της βίας.

Στις 9 Απριλίου, ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη Ζιλιέν Χαμέις, είχε εξηγήσει πως το ένα τρίτο των μαχητών ενόπλων οργανώσεων είναι παιδιά (κάτω των 18 ετών).

Η κατάσταση εξηγείται κυρίως για πολιτιστικούς λόγους σε μία χώρα όπου «η επίδειξη του ανδρισμού περνά μέσα από τον χειρισμό των όπλων», είπε.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι (άμαχοι και μαχητές) έχουν σκοτωθεί από τις 19 Μαρτίου στην Υεμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 551 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις 26 Μαρτίου στην Υεμένη.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (PAM) του ΟΗΕ ελπίζει ότι θα παράσχει βοήθεια σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Όμως η έλλειψη καυσίμων μπορεί να υπονομεύσει τις δραστηριότητες του PAM, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του οργανισμού του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς, η οποία εκτιμά πως ο οργανισμός διαθέτει ακόμη «αποθέματα έκτακτης ανάγκης για λίγο παραπάνω από δύο εβδομάδες».

«Είναι προφανές πως θα πρέπει να εισαγάγουμε καύσιμα το ταχύτερο», δήλωσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων