ΚΟΣΜΟΣ

Ο μαθητής δημοτικού που παίζει Μπαχ, Μότσαρτ και Σοπέν...

Ο μαθητής δημοτικού που παίζει Μπαχ, Μότσαρτ και Σοπέν...

Στην ηλικία των τριών ετών, ένα παιδί κάνει χαρούμενους τους δημιουργούς του αν μπορεί να συνδέσει προτάσεις, να αναφέρει αόριστα αριθμούς, να κλωτσήσει μια μπάλα και να ντύσει μια κούκλα. Αν το δεις να κάθεται πάνω από ένα πιάνο, να ανακαλύπτει τα πλήκτρα και σε χρόνο ρεκόρ να σε μαγεύει με τις μελωδίες του, έχεις πέσει στον «Μίνι Μότσαρτ».

ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΕΡΤΙΣ ΕΛΤΟΝ, ΖΕΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 11 ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «ΜΙΝΙ-ΜΟΤΣΑΡΤ»

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, ο Κέρτις Έλτον από τη Μπαρνέτ, έχει «αναγκάσει» όσους τον έχουν απολαύσει να παίζει, να υποκλιθούν στο ταλέντο του και να τον αποθεώσουν. Για την ακρίβεια, αυτό το «βραβείο» το είχε κερδίσει από πολύ νωρίς. Στα τέσσερά του διάβαζε με ευκολία μουσική, στα έξι του είχε ήδη πείσει ότι πρόκειται για φαινόμενο και στα εννιά του το επιβεβαίωσε, περνώντας με επιτυχία εξετάσεις πανεπιστημιακού επιπέδου στις οποίες συμμετέχουν 18άρηδες. Σήμερα, στα 11, έχει ολοκληρώσει τις... σπουδές του σε μικρότερη ηλικία από κάθε άλλο βιρτουόζο πιανίστα, κρατώντας στα χέρια του πτυχίο από το Trinity College του Λονδίνου.

1



Αν δεν αποκαλέσεις αυτό το χαμογελαστό παιδί «Μίνι Μότσαρτ» ποιο θα αποκαλέσεις; Επί 37', όσο δηλαδή διήρκεσε η τελική εξέταση, έπαιξε... ορίτζιναλ Μότσαρτ με «άνεση και δεξιοτεχνία», όπως είπαν οι μαγεμένοι κριτές. Και Μπαχ. Και Σοπέν. Και Τζον Άιρλαντ.

«Η προετοιμασία του για την εξέταση ήταν σαν Μαραθώνιος. Του έφτιαχνα συνεχώς μακαρόνια για να παίρνει ενέργεια. Έκανε πρακτική περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα πάνω στον κάθε συνθέτη», λέει η ηλικίας 41 ετών Χέιλι Έλτον, μια από τις πιο υπερήφανες μαμάδες του κόσμου.

«Πριν αρχίσω να παίζω, ένιωθα αγχωμένος. Μόλις κάθισα στο πιάνο, όλα έγιναν ευκολότερα. Μου αρέσει να παίζω μπροστά σε πολύ κόσμο και ονειρεύομαι να βρεθώ στο Royal Albert Hall, στο Carnegie Hall και στο Royal Opera House. Πέρσι, είχα δώσει ένα κονσέρτο στη Βαλένθια μπροστά σε 2.000 ανθρώπους. Είχα τη δική μου αστυνομία για ο κόσμος σχημάτιζε ουρές και εγώ υπέγραφα αυτόγραφα για μία ώρα», περιγράφει με την αθωότητα που διακρίνει κάθε 11χρονο ο ίδιος ο Κέρτις.

4


Ο θαυμαστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του Ρούνεϊ και του Φαν Πέρσι, μαγεύεται και από άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από το πιάνο. Κυρίως με το καλλιτεχνικό πατινάζ, στο οποίο είναι ζευγάρι με τη 10χρονη αδελφή του Σόφι. Και καλό ζευγάρι μάλιστα.

«Μου αρέσει και το πατινάζ. Θα μπορούσα να γίνω και γιατρός. Ίσως και πρωθυπουργός», υποστηρίζει, αλλά ως «Μικρός Μότσαρτ», δύσκολα θα ξεφύγει από τη μοίρα του.

Αντί... επιλόγου, ένα παράδειγμα της ανθρώπινης παράνοιας. Ο Κέρτις προσκλήθηκε δύο φορές στο Britain's Got Talent. Ούτε το 2011, ούτε το 2014 έπεισε τους κριτές να τον περάσουν στον τελικό.

Καλοί κριτές...

Σχετικές ειδήσεις