ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Στους 24 οι νεκροί των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων Αλβανών

Σκόπια: Στους 24 οι νεκροί των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων Αλβανών

Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί και 14 μέλη της «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πολύωρων συγκρούσεων σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, άλλοι 37 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Ενώ, όπως σημείωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ αμάχων κατοίκων της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο.

Σποραδικά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται και σήμερα το πρωί στην πόλη των περίπου 80.000 κατοίκων – που απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία - ενώ, όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, η κατάσταση παρουσιάζεται ήρεμη τις τελευταίες ώρες.

Kumanovo 2

Τη "βαθιά ανησυχία" της για τις πολύνεκρες συγκρούσεις εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας "τις αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες κοινοτήτων να συνεργασθούν, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διεξαγάγουν μια πλήρη έρευνα για τα γεγονότα.

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε υποστηρίξει πως οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος χθες διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα του, συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας - με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του προέδρου της Βουλής και των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών.

Η ίδια η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από τα Σκόπια και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στα Σκόπια μέρος των ενόπλων, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα για την εξουδετέρωσης ένοπλης ομάδας που εισήλθε στην περιοχή από το Κόσοβο ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να έχουν επιδοθεί σε έναν ατέρμονο πόλεμο αλληλοκατηγοριών.

Η αλβανική μειονότητα των Σκοπίων μετρά περί το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τον περασμένο μήνα, 40 Αλβανοί από το Κόσοβο κατέλαβαν για λίγο ένα αστυνομικό τμήμα σε χωριό των Σκοπίων, αξιώνοντας τη δημιουργία αλβανικού κράτους στα Σκόπια. Το 2001, Αλβανόφωνοι εξεγέρθηκαν, παίρνοντας τα όπλα και απαιτώντας περισσότερα δικαιώματα. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανόφωνων και κυβερνητικών δυνάμεων έληξαν έξι μήνες μετά, έπειτα από την εκχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στη μειονότητα.

Σχετικές ειδήσεις