ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Επιδρομή μη επανδρωμένου με νεκρούς μαχητές

Πακιστάν: Επιδρομή μη επανδρωμένου με νεκρούς μαχητές

Επιδρομή που πιστεύεται ότι έκανε ένα αμερικανικό, τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή της κοιλάδας Σαβάλ του Πακιστάν είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις μαχητές χθες Σάββατο (16/5), δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι, ενώ παράλληλα δυνάμεις του στρατού λαμβάνουν θέσεις στην περιοχή, ενόψει νέων επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν.

«Σύμφωνα με συζητήσεις μεταξύ εξτρεμιστών, μέλη των Ταλιμπάν της Πουντζάμπ και ξένοι μαχητές, που πιστεύεται ότι ήταν Άραβες, σκοτώθηκαν στην επίθεση του τηλεκατευθυνόμενου» αεροσκάφους, δήλωσε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας στη Μιρανσάχ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το αεροσκάφος εκτόξευσε τουλάχιστον δύο πυραύλους εναντίον ενός κτιριακού συγκροτήματος στην περιοχή Ουάρα Μάντι, στην απομακρυσμένη, ορεινή κοιλάδα Σαβάλ, είπαν αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τέσσερις ως επτά εξτρεμιστές σκοτώθηκαν.

Οι κατάφυτοι λόφοι της κοιλάδας Σαβάλ αποτελούν ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των Ταλιμπάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έλεγχαν πολλά αστικά κέντρα στην επαρχία, αλλά απωθήθηκαν αφότου ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις τον περασμένο Ιούνιο, μετά την πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον του αεροδρομίου στο Καράτσι.

Αυτή την εβδομάδα, ο στρατός μετακίνησε δυνάμεις του πεζικού προς τη Σαβάλ, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης νέας εκκαθαριστικής επιχείρησης εναντίον των Ταλιμπάν. Οι σκοποί της επιχείρησης δεν είναι ακόμη σαφείς. Ο στρατός του Πακιστάν έχει αποφύγει να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Την Παρασκευή (15/5) ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι σκότωσε 15 μαχητές σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην κοιλάδα Σαβάλ.

Η επαρχία Βόρειο Ουαζιριστάν είναι απαγορευμένη για τους δημοσιογράφους, Πακιστανούς και ξένους αδιακρίτως, πράγμα που καθιστά δύσκολη την επαλήθευση των απολογισμών ή των ταυτοτήτων των θυμάτων από ανεξάρτητες πηγές.

Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν μετά το μακελειό του περασμένου Δεκεμβρίου σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου έχασαν τη ζωή τους 153 άνθρωποι, ανάμεσά τους 134 παιδιά.