ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Πρόσφυγες λένε ψέματα ότι είναι Ροχίνγκια για να λάβουν την βοήθεια του ΟΗΕ

Μιανμάρ: Πρόσφυγες λένε ψέματα ότι είναι Ροχίνγκια για να λάβουν την βοήθεια του ΟΗΕ

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μιανμάρ δήλωσε ότι κάποιοι από τους μετανάστες που είναι παγιδευμένοι μεσοπέλαγα σε πλοιάρια και οι οποίοι έφθασαν αυτόν τον μήνα στη Μαλαισία και την Ινδονησία ενδεχομένως να προσποιούνται τους μουσουλμάνους πρόσφυγες Ροχίνγκια για να λάβουν την βοήθεια από τον ΟΗΕ, ενώ πολλοί από αυτούς προέρχονται από το γειτονικό Μπανγκλαντές, μετέδωσαν σήμερα (22/05/2015) τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες μετανάστες, περιλαμβανομένων Ροχίνγκια από την Μιανμάρ και Μπανγκλαντεσιανών που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις και την φτώχεια, απωθήθηκαν πίσω στη θάλασσα από την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία αυτό τον μήνα. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν από ασθένειες και λιμό.

Σε συνάντησή του χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο στρατηγός Μιν Άουνγκ Χλάινγκ "υπαινίχθηκε ότι τα περισσότερα θύματα αναμένεται να δηλώσουν Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ με την ελπίδα να λάβουν βοήθεια από την UNHCR (την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light της Μιανμάρ, η οποία υποστηρίζεται από το κράτος.

Ο ίδιος επικαλέστηκε πληροφορίες ότι οι "εγκλωβισμένοι στα πλοιάρια" προέρχονται από το Μπανγκλαντές και "τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί ποιά είναι η χώρα προέλευσής τους αντί να κατηγορείται μία χώρα".

Η πληροφορία αυτή αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία έπειτα από την κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στην Μιανμάρ κατηγορώντας την ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση, η οποία σύμφωνα με παρατηρητές προκύπτει από την άρνηση της Μιανμάρ να αναγνωρίσει ως πολίτες της τους Ροχίνγκια, μία εθνοτική μειονότητα που κατοικεί στη δυτική Μιανμάρ.

Οι περισσότεροι από τους 1,1 εκατομμύρια Ροχίνγκια της Μιανμάρ είναι απάτριδες και ζουν σε συνθήκες απαρτχάιντ.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής για την προστασία χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε πλοιάρια στον Κόλπο της Βεγγάλης και στη Θάλασσα Ανταμάν χωρίς επαρκείς προμήθειες.

Σχετικές ειδήσεις