Η «G7» δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως

Newsbomb

Η «G7» δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως

Να προχωρήσουν στην απαγκίστρωση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα, συμφώνησαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της «Ομάδας των Επτά» ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ενώ παράλληλα τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού ενός στόχου σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά δύο βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.

Στην τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου της G7 στη Βαυαρία, οι ηγέτες επισήμαναν ότι τάσσονται υπέρ μια μείωσης σε παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «στο μέγιστο βαθμό», κατά 40% έως 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2010.

«Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε το ρόλο που μας αναλογεί προκειμένου να έχουμε μακροπρόθεσμα μία παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα έως το 2050», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες της G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) συμφώνησαν επίσης στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου, προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα που αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.

Η Ιαπωνία, ο Καναδάς και, σε μικρότερο βαθμό, οι ΗΠΑ εξέφρασαν πάντως τις επιφυλάξεις τους…

Ολάντ: Φιλόδοξες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις για το κλίμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η Ομάδα των Επτά (G7) ανέλαβε «φιλόδοξες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις» στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Όλες οι παρεμβάσεις σήμερα επέτρεψαν να φθάσουμε τους στόχους που ήθελα να θέσω σε αυτή την G7», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Κάστρο του Ελμάου στη Βαυαρία (νότια Γερμανία).

Δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου κορυφής, ο Ολάντ παρακίνησε επίσης για την ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων στο τμήμα του κοινού ανακοινωθέντος της G7 που αναφέρεται στο κλίμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε κυρίως ότι πολλές προτεραιότητες περιλαμβάνονται στην τελική διακήρυξη, ιδίως μία μείωση κατά 40 έως 70% των εκπομπών άνθρακα από σήμερα έως το 2050, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιον, «ένα ισχυρό μήνυμα».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών για το κλίμα, «δεν υπάρχει μόνο η διαβεβαίωση ότι θα υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή μετάβαση κάθε χρόνο από το 2020», αλλά και ότι «επιπλέον πόροι θα καθοριστούν».

«Υπάρχει ένα κείμενο, δεσμεύσεις, χρηματοδοτήσεις και μία κινητοποίηση ολόκληρου του κόσμου. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε, πρέπει η επιτυχία να είναι στο ραντεβού», δήλωσε σχετικά με τη Διάσκεψη του Παρισιού.

Η τελευταία θα πρέπει να καταρτίσει έναν υποχρεωτικό οδικό χάρτη για τη διεθνή κοινότητα, ώστε να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά δύο βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου, ένας στόχος που αναφέρεται επίσης στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved