ΚΟΣΜΟΣ

Διακινητής μεταναστών καταδικάστηκε για το θάνατο 366 ατόμων στη Λαμπεντούζα

Διακινητής μεταναστών καταδικάστηκε για το θάνατο 366 ατόμων στη Λαμπεντούζα

'Ενα δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε έναν Τυνήσιο κατηγορούμενο για διακίνηση ανθρώπων σε κάθειρξη 18 ετών για συμμετοχή σε ένα ναυάγιο του 2013 όπου σκοτώθηκαν 366 άτομα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Ένα δικαστήριο στο Αγκριτζέντο της Σικελίας καταδίκασε τον 36χρονο Χαλέντ Μπενσαλέμ ως υπαίτιο για το ναυάγιο και τον θάνατο των επιβαινόντων μεταναστών, κυρίως από κράτος της Ερυθραίας, και ως συνεργό σε παράνομη μετανάστευση, ανέφερε η πηγή στο γραφείο του εισαγγελέα της πόλης.

Το δυστύχημα κοντά στο νησί Λαμπεντούζα στη νότια Ιταλία ήταν ένα από τα χειρότερα σε μια δεκαετή ροή ανθρώπων που εγκατέλειψαν το πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική πάνω σε ετοιμόρροπες βάρκες, για την Ευρώπη. Από το ναυάγιο του 2013, που ώθησε την Ιταλία να ξεκινήσει την αποστολή έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum, που δεν υφίσταται πλέον, ένα ακόμα μεγαλύτερο δυστύχημα τον Απρίλιο κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 800 μετανάστες και συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ώστε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις διάσωσης από κοινού μεταξύ μεταξύ κρατών.

Η ποινή του Μπενσαλέμ μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την μέγιστη ποινή γιατί η δίκη διεξήχθη με συνοπτική διαδικασία, η οποία μειώνει τις ποινές όταν ο κατηγορούμενος παραδέχεται την ενοχή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φέτος πάνω από 135.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τη θάλασσα μέχρι τώρα.

Σχετικές ειδήσεις