ΚΟΣΜΟΣ

Τα πέντε «αγκάθια» για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό θέμα

Τα πέντε «αγκάθια» για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό θέμα

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν για θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση σε αυτό που αναδείχθηκε ως το Νο1 θέμα, τη μεταναστευτική κρίση.Πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Ένωσης το μήνα Ιούλιο. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στην πρόσφατη ιστορία της και δυστυχώς κανείς δε φαίνεται να συμφωνεί με κανέναν. Εν τω μεταξύ άνθρωποι πεθαίνουν με φρικτό τρόπο πέφτοντας θύματα των αδίστακτων διακινητών οι οποίοι θησαυρίζουν.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ Ή Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΙΔΗΡΟΦΡΑΚΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ;

Υπάρχουν θέματα «αγκάθια» αναφέρει το BBC που κάνουν τη χάραξη μια νέας στρατηγικής πρακτικώς αδύνατη αυτή τη στιγμή. Ο χρόνος όμως έχει τελειώσει και αυτό το έχουν αντιληφθεί τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες.

Η συνθήκη Σένγκεν

Βασική αρχή της Ενωσης είναι η ελεύθερη μετακίνηση εντός των ορίων της. Ήδη, Τερέζα Μέι, η γενική γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης (μιας χώρας που δεν βρίσκεται εντός της Συνθήκης) δήλωσε πως η Συνθήκη έχει καταρρεύσει.

Η Σένγκεν πέραν των πρακτικών θεμάτων που λύνει εντός της Ενωσης κατέχει ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Είναι συνώνυμη της ελευθερίας και για κάποιους λαούς στην ανατολική Ευρώπη σημαίνει και την απελευθέρωση από το αυστηρό κομμουνιστικό καθεστώς που απαγόρευε τη μετακίνηση χωρίς άδεια.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να ξαναρχίσουν οι έλεγχοι στα σύνορα για λόγους ασφάλειας -κάτι που προβλέπεται σε περίπτωση που υπάρχει τεράστια ροή μεταναστών- αλλά κανείς δε θέλει να το κάνει αφού θεωρείται οπισθοδρόμηση για την ευρωπαϊκή ιστορία καταρχήν σε συμβολικό επίπεδο.

Τα τείχη της ντροπής

ugaria copy

Η Ουγγαρία δημιούργησε πρόσφατα ένα φράχτη 175 χλμ. στα σύνορά της με τη Σερβία και οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς δήλωσε σοκαρισμένος ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την απορία πώς η ΕΕ παραμένει άπραγη, ενώ ένα από τα μέλη της χτίζει τείχος στα σύνορά του.

Ο φράχτης βέβαια έγινε όταν η Ουγγαρία ήθελε να αποτρέψει τους προερχόμενους από το Κόσοβο οικονομικούς μετανάστες να μπουν στη χώρα, αλλά τώρα είναι ο ίδιος φράχτης που εμποδίζει τους σύριους μετανάστες να προσεγγίσουν τη χώρα επιλογής τους και να ζητήσουν άσυλο.

Η Βουλγαρία που επίσης δεν βρίσκεται εντός Σένγκεν έχει κάνει το ίδιο με το φράχτη να εμποδίζει τη διέλευση από την Τουρκία, ενώ η Ισπανία σε κάποιες επαρχίες της έχει πράξει το ίδιο προσπαθώντας να ανακόψει το κύμα μεταναστών από την Βόρεια Αφρική.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στο Καλαί στα σύνορα με την Βόρεια Γαλλία.

Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε ένα απροσπέλαστο φρούριο κάτι που δεν συνάδει με την αρχή της ελευθερίας μια αρχή που αποτελεί καταστατική βάση για τη δημιουργία της Ένωσης.

Η ποσόστωση για την φιλοξενία μεταναστών

Η Ευρώπη έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο Γιούνκερ που προέβλεπε την κατανομή των προσφύγων ανά χώρα βάσει ενός συστήματος που λάμβανε υπόψη του διάφορους παράγοντες. Προς το παρόν Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία αποτελούν τα σημεία εισόδου των μεταναστών χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την υποδοχή τους.
Παρότι η Κομισιόν προσπάθησε να κάνει το σύστημα υποχρεωτικό κανείς δεν συμφώνησε και μάλιστα η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την Ένωση αν πιεστεί. Η ένταση εντός της Ενωσης έγινε ακόμα μεγαλύτερη όσο το κύμα μεταναστών γιγαντωνόταν. Ηδη, η Συνθήκη του Δουβλίνου βρίσκεται υπό εξέταση με τη Γερμανία να έχει άρει τις προϋποθέσεις που αυτή προβλέπει. Τουλάχιστον στα λόγια.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δουβλίνο προβλέπει ότι άσυλο παραχωρείται σε πρόσφυγες στη χώρα εισόδου τους και όχι σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Αν ο πρόσφυγας πάει σε άλλη χώρα τότε επαναπροωθείται στη χώρα εισόδου. Η συνθήκη ουσιαστικά κράταγε τους μετανάστες μακριά από το Βορρά.

Η καταγραφή και η φιλοξενία είναι άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο δεν έχει λυθεί και δεν προβλέπεται να εκλείψει άμεσα.
Προς το παρόν η πλειονότητα των προσφύγων καταλήγουν στη Γερμανιά με τη Σουηδία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Διαφωνίες σχετικά τα αίτια

Όσο το πρόβλημα μεγαλώνει τόσο αυξάνονται και αυτοί που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι να υπάρξει παρέμβαση για να σταματήσουν οι πόλεμοι σε Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν και Αφρική.
Το πρόβλημα λένε, δεν είναι οι άνθρωποι που έρχονται είναι το τι τους κάνει να φεύγουν. Η βρετανική ηγεσία θεωρεί ότι οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να εμποδιστούν να μεταναστεύσουν. Προτείνει παρεμβάσεις για τη στήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τον πόλεμο κάτι όμως που δε λύνει το επείγον πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Οι εξτρεμιστές

Τα εθνικιστικά κινήματα και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες διχάζοντας τον κόσμο με ξενοφοβικά συνθήματα και συμπεριφορές.
Στην Ουγγαρία επί παραδείγματι η δυναμική του κόμματος Jobbik είναι περίπου 20% και η βασική του θέση είναι η ξενοφοβία. Στη Βρετανία αυξάνονται τα κρούσματα ξενοφοβικής ρητορικής, ενώ σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ακραία εθνικιστικά κινήματα μπαίνουν στη Βουλή και κερδίζουν ποσοστά.
Ακόμα και στη Σουηδία με τη φιλο-μεταναστευτική πολιτική το κόμμα που αντιτίθεται και ζητά να μη μπαίνουν ξένοι στη χώρα κατόρθωσε να φθάσει το ποσοστό του σε 20%.

Η ανεργία και η οικονομική κρίση κάνουν τις τοπικές κοινωνίες λιγότερο ανεκτικές στη μετανάστευση. Οι πολιτικοί μη θέλοντας να χάσουν ψήφους προτιμούν να έχουν αυστηρή θέση έναντι της μετανάστευσης γιατί αυτό πουλάει και κερδίζει ψήφους.

Σχετικές ειδήσεις