ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν στρατηγική πόλη απελευθερώνοντας εκατοντάδες συντρόφους τους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν στρατηγική πόλη απελευθερώνοντας εκατοντάδες συντρόφους τους

Τη μισή Κουντούζ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, ελέγχουν πλέον οι Ταλιμπάν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας στην ομώνυμη επαρχία και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην κεντρική φυλακή της πόλης και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους συντρόφους τους.

Οπλισμένοι με εκτοξευτήρες αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων, οι Ταλιμπάν εξουδετέρωσαν τους φρουρούς της φυλακής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Κουντούζ, ανέφεραν δύο αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Κυβερνητικές ενισχύσεις βρίσκονταν καθ' οδόν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ισλαμιστές μαχητές να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη, σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της επαρχίας Κουντούζ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters από το αεροδρόμιο της πόλης, αφού εγκατέλειψε το γραφείο του.

Είναι η πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος τους το 2001 που οι Ταλιμπάν επιτυγχάνουν μια τέτοια προέλαση σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση.

«Οι ενισχύσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη για να ενωθούν με τα στρατεύματά μας. Οι μάχες συνεχίζονται. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη μισή πόλη, η άλλη μισή βρίσκεται υπό τον δικό μας έλεγχο», δήλωσε ο Σάγεντ Σάρβαρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, μιλώντας στην αφγανική τηλεόραση.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία των αρχών και κινούνται προς το αεροδρόμιο

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι οι ισλαμιστές Αφγανοί μαχητές κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία των αρχών της Κουντούζ, ενώ κινούνται για να καταλάβουν το αεροδρόμιο της πόλης, όπου έχουν καταφύγει πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Με την κατάληψη του αρχηγείου της αστυνομίας και του γραφείου του κυβερνήτη της Κουντούζ, όλη η επαρχία έπεσε στα χέρια μας και οι μαχητές μας προελαύνουν πλέον προς το αεροδρόμιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα κεντρικά γραφεία των αρχών της Κουντούζ καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση τα ξημερώματα και σάρωσαν την πόλη καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματά της.

Δεκάδες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού του Αφγανιστάν μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κουντούζ με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και προετοιμάζονται να εξαπολύσουν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη αυτή, που είναι στρατηγικής σημασίας, πρόσθεσε ο ίδιος ανώτερος Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος τους που οι Ταλιμπάν μπαίνουν σε μια τόσο σημαντική αφγανική πόλη, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση της χώρας έναν χρόνο ακριβώς αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Η Κουντούζ των 300.000 κατοίκων, σημαντικό εμπορικό κέντρο, βρίσκεται στην οδό που συνδέει την Καμπούλ με το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει επίσης το νοσοκομείο της Κουντούζ, το οποίο έχει συνολικά 200 κλίνες.

Ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι βρίσκονται «ενισχύσεις καθ' οδόν», ενώ σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που έδωσε στις μάχες έχασαν τη ζωή τους 2 αστυνομικοί, 4 πολίτες και 25 Ταλιμπάν.

«Οι ενισχύσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη για να ενωθούν με τα στρατεύματά μας. Οι μάχες συνεχίζονται. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη μισή πόλη, η άλλη μισή βρίσκεται υπό τον δικό μας έλεγχο», δήλωσε νωρίτερα ο Σάγεντ Σάρβαρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, μιλώντας στην αφγανική τηλεόραση.

Σχετικές ειδήσεις