ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέουν οι κατηγορίες κατά του Στρος Καν;

Καταρρέουν οι κατηγορίες κατά του Στρος Καν;
Για « κατάρρευση» των κατηγοριών σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ...

Για « κατάρρευση» των κατηγοριών σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, που διώκεται για πράξεις σχετικές με σεξουαλικό έγκλημα κατά της καμαριέρας ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, κάνουν λόγο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπως μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Ρόϊτερς.

Συγκεκριμένα, ενώ απομένουν λίγες μόνο ώρες πριν ο Ντομινίκ Στρος Καν βρεθεί και πάλι εκτάκτως, σήμερα Παρασκευή, ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης , το τηλεγράφημα του πρακτορείου επισημαίνει ότι οι «Νιου Γιορκ Τάϊμς» επικαλούνται πληροφορίες από ανακριτές – δεν αναφέρονται τα ονόματά τους - σύμφωνα με τις οποίες, η συγκεκριμένη καμαριέρα έχει κατ΄ επανάληψη πει ψέματα σχετικά με την επίθεση που φέρεται να δέχθηκε.

Η πληροφορία ότι ο Στρος Καν θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου σήμερα Παρασκευή αιφνιδίασε καθώς, η νέα συνεδρίαση για την υπόθεση της σεξουαλικής επίθεσης ήταν προσδιορισμένη για τις 18 Ιουλίου.

Μάλιστα, το Γαλλικό πρακτορείο χαρακτήρισε την απόφαση για τη διεξαγωγή σήμερα της δίκης του Στρος Καν ως «απόφαση έκπληξη». Σημειώνεται, ότι με βάση την ενημέρωση της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, η συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 15:30 ( ώρα Γκρίνουιτς).

Πολλά είναι τώρα τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας που αρχίζουν και πάλι να αντιμετωπίζουν, επιφυλακτικά, το ενδεχόμενο ενός πολιτικού μέλλοντος για τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Πρόκειται για έναν κεραυνό αυτή τη φορά όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Εάν καταρρεύσουν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν, θα έχει υπάρξει θύμα της λειτουργίας του συστήματος. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποια θα είναι η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης αυτής, δεν έχει ακόμη επιλυθεί», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Βάσει της υπόθεσης ότι ο Ντομινίκ θα απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, πράγμα που φυσικά εύχομαι θερμά, θα πρέπει κατ΄αρχάς ο ίδιος να αποφασίσει έπειτα από ένα τέτοιο προσωπικό σοκ. Στη συνέχεια, εναπόκειται στους σοσιαλιστές και στα στελέχη των σοσιαλιστών να λάβουν θέση επί του ζητήματος», συνέχισε ο Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενος στον Ντομινίκ -Στρος-Καν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι τους μήνες που έρχονται κεντρικός παράγοντας της γαλλικής πολιτικής ζωής.

«Όλοι όσοι ποντάρισαν στην πολιτική του εξαφάνιση τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε έναν άνθρωπο που, το ελπίζω, θα είναι ελεύθερος και θα μπορεί να κοιτάζει τους Γάλλους στα μάτια», δήλωσε ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν στη France Info.

Η ίδια η Μαρτίν Ομπρί ανακοίνωσε ότι θα εκφρασθεί δημόσια μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη.

«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εάν αθωωθεί», δήλωσε ο Ζαν-Λουί Μπορλό, ο νέος υπουργός Οικονομίας , Οικονομικών και Απασχόλησης της Γαλλίας, στα δίκτυα i-Tele και Radio Classique. «Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως υποθέτουμε, με την απόσυρση των κατηγοριών...τι τον εμποδίζει να επανέλθει, εάν έχει τη δύναμη και την επιθυμία;», είπε.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα λήγει στις 13 Ιουλίου.