ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή AirBus: «Το αεροσκάφος έπεσε εξαιτίας έκρηξης βόμβας»

Συντριβή AirBus: «Το αεροσκάφος έπεσε εξαιτίας έκρηξης βόμβας»

Την ώρα που η άμεσα ενδιαφερόμενη, Ρωσία, αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά στα αίτια της συντριβής του AirBusστη Χερσόνησο του Σινά και παραπέμπει στο τελικό αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται, οι Βρετανοί ερευνητές δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι ότι η συντριβή του οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια και την ίδια άποψη φαίνεται πως ασπάζονται τόσο οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Παρότι όλα τα σενάρια που αφορούν στα αίτια της συντριβής του μοιραίου AirBus, το περασμένο Σάββατο, παραπέμπουν σε τρομοκρατικό χτύπημα και συγκεκριμένα έκρηξη βόμβας την ώρα που το αεροσκάφους βρισκόταν στον αέρα, η Ρωσία διατηρεί τις επιφυλάξεις της και σε κάθε ευκαιρία, οι επικεφαλής της έρευνας τονίζουν ότι «οποιοδήποτε συμπέρασμα αποτελεί προς το παρόν εικασία και απλή εκτίμηση».

Αυτή την άποψη, ωστόσο, δεν φαίνεται να την ασπάζονται ούτε οι Αμερικανοί, ούτε και οι Βρετανοί που συμμετέχουν στην έρευνα. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Φρανκ Γκάρντνερ, εκ των επικεφαλής των Βρετανών ερευνητών. Σύμφωνα με το BBC, ο Γκάρντνερ ισχυρίστηκε ότι «παρότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο βλάβης, μοιάζει σχεδόν απίθανο. Οι υποψίες μας είναι ότι κάποιος που είχε πρόσβαση στον χώρο αποσκευών, τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό πριν απογειωθεί το αεροσκάφος».

Σύμφωνα, δε, με σημερινό δημοσίευμα των Times, η άποψη αυτή είναι αποτέλεσμα «κοινής επιχείρησης των αμερικανικών και των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες χρησιμοποίησαν δορυφόρους για να εντοπίσουν ηλεκτρονικές επικοινωνίες ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και την Αίγυπτο».

Και συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα: «Ο τόνος και το περιεχόμενο των μηνυμάτων έπεισαν τους αναλυτές ότι μία βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του αεροσκάφους από έναν επιβάτη ή μέλος του προσωπικού εδάφους του αεροδρομίου».

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκαν ανοικτά στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης κατά του ρωσικού αεροσκάφους, ενώ η Μόσχα και το Κάιρο κάνουν λόγο για «φημολογίες». Ο Ομπάμα, μάλιστα, πήρε χθες θέση καθώς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό KIRO/CBS News, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροπλάνο, και αυτό είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν. Θα αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι οι δικοί μας ερευνητές και η δική μας κοινότητα υπηρεσιών πληροφοριών θα μάθουν τί συνέβη προτού προβούμε σε συγκεκριμένες δηλώσεις. Είναι όμως πιθανό το ενδεχόμενο να υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο».

Σύμφωνα με την Telegraph, «ουσιαστικές πληροφορίες» έχουν εξαχθεί από τις βρετανικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έπειτα από την ανάλυση «επικοινωνιών γνωστών φανατικών στοιχείων της περιοχής».

«Η αλίευση πληροφοριών αποκαλύπτει 'φλυαρία' τις ημέρες πριν από τη συντριβή που παραπέμπει σε επικείμενη επίθεση», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της.

2

Την άποψη ότι οι 224 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης βόμβας ασπάζεται πάντως και μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν οπές στην άτρακτο και τρύπες «γύρω από τις οποίες το μέταλλο έχει φορά προς τα έξω ξεκάθαρη απόδειξη ότι το αεροπλάνο εξερράγη από βόμβα».

Σχετικές ειδήσεις