ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 10 αντάρτες του PKK και άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Τουρκία: 10 αντάρτες του PKK και  άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Δέκα αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε συγκρούσεις των αυτονομιστών με τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα (18/11) οι τουρκικές αρχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στην πόλη Νουσάιμπιν της επαρχίας Μάρντιν, στα σύνορα με την Συρία, σκοτώνοντας 10 αντάρτες του PKK, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν τα θύματα.

Στις 13 Νοεμβρίου οι τουρκικές αρχές επέβαλαν 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Νουσάιμπιν –η οποία παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ– καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να απομακρύνουν οδοφράγματα και οχυρές θέσεις από τους δρόμους και να καταστρέφουν χαρακώματα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Εξάλλου η αστυνομία στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ προφυλάκισε τη Λεϊλά Ιμρέτ, δήμαρχο της πόλης Τσιζρέ, όπου τον Σεπτέμβριο μαίνονταν σφοδρές μάχες, ανέφερε ο δικηγόρος της. Όπως τόνισε δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους της κράτησης της, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είχε εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως της.

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα την Ιμρέτ –που είχε εκλεγεί δήμαρχος της Τσιζρέ το 2014– τον Σεπτέμβριο, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας εν μέσω μαχών μεταξύ ανταρτών του PKK και των δυνάμεων της αστυνομίας.

Παράλληλα η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), διότι φέρεται ότι «προσέβαλε στρατιώτες» την περασμένη εβδομάδα, στην απόπειρα της να εισέλθει στο Σιλβάν και μια περιοχή της πόλης όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι οι τουρκικές αρχές θα επιδείξουν «αποφασιστικότητα» απέναντι σε «όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένου του PKK αλλά και του Ισλαμικού Κράτους.

Στις αρχές του μήνα, οι κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία τερμάτισαν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει τον Οκτώβρη, έπειτα τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα τους «εξοντώσει» διαλύοντας τις ελπίδες για υποχώρηση της βίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις