ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διαψεύδουν τη στήριξη της Ρωσίας

Συρία: Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διαψεύδουν τη στήριξη της Ρωσίας

«Δεν μας βοηθούν, αντιθέτως μας βομβαρδίζουν συνεχώς».

Αντάρτες της οργάνωσης Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), η οποία πολεμάει στη δυτική Συρία εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, διέψευσαν σήμερα ότι δέχονται οποιαδήποτε υποστήριξη από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία και τόνισαν ότι αντιθέτως, συνεχίζει να τους πλήττει, διαψεύδοντας τις δηλώσεις ενός Ρώσου στρατηγού επί του θέματος.

Ανταρτικές ομάδες που συμμετέχουν στον ΕΣΣ σημειώνουν ότι επωφελήθηκαν έμμεσα από ρωσικά πλήγματα ενάντια σε τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα, συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, ωστόσο αρνήθηκαν ότι έχουν λάβει οποιαδήποτε άμεση ρωσική βοήθεια.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε διά στόματος του προέδρου της ότι ενισχύει δυνάμεις του ΕΣΣ με όπλα και πυρομαχικά.

Μερικές από τις ισχυρότερες ομάδες του ΕΣΣ λαμβάνουν βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, τόσο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος όσο και ενάντια στο καθεστώς Άσαντ.

Οι δυνάμεις του ΕΣΣ που ευνοήθηκαν από τα ρωσικά χτυπήματα είναι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, δηλαδή η συμμαχία των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού με αραβικές ανταρτικές ομάδες, οι οποίες έχουν λάβει επίσης και αμερικανική βοήθεια ενάντια στο Ι.Κ..

Οι οργανώσεις που επλήγησαν από τα ρωσικά χτυπήματα ήταν οι ισλαμιστικές Αχράρ Αλ Σαμ, Μέτωπο του Λεβάντε και Μέτωπο Αλ Νούσρα, στην επαρχία του Χαλεπίου.

«Σήμερα το αρχηγείο μας στη Τζαμπάλ Ακράντ βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία. Την Κυριακή το αρχηγείο μας στις αγροτικές περιοχές του βόρειου Χαλεπίου καταστράφηκε ολοσχερώς. Έχω 10 τραυματίες. Αυτή είναι η ρωσική υποστήριξη», τόνισε ο Χασάν Χατζ Άλι, επικεφαλής μεγάλης μονάδας του ΕΣΣ, ο οποίος έλαβε μέρος, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση της συριακής αντιπολίτευσης στη Σαουδική Αραβία.

«Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του είναι ένα μάτσο ψεύτες», ανέφερε ο κ. Χατζ Άλι.

Τις πληροφορίες για ρωσικά πλήγματα κατά των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε και ο Μοχάμεντ Ρασίντ, εκπρόσωπος έτερης μονάδας του ΕΣΣ. «Είναι εντελώς αναληθές ότι μας βοηθούν. Ρωσικά αεροπλάνα μας βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση», τόνισε.

Η Ρωσία δεν εφοδιάζει με όπλα τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλώνει σύμβουλος του Κρεμλίνου

Η Ρωσία δεν εφοδιάζει με οπλισμό την οργάνωση Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κόζιν, σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σχετικές ειδήσεις