ΚΟΣΜΟΣ

Αφρικανική Ένωση: Στέλνει ειρηνευτική δύναμη 5000 ανδρών στο Μπουρούντι

Αφρικανική Ένωση: Στέλνει ειρηνευτική δύναμη 5000 ανδρών στο Μπουρούντι

Την πρόθεσή της να στείλει ειρηνευτική δύναμη 5000 ανδρών στο Μπουρούντι προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι που κινδυνεύουν από την εντεινόμενη κρίση στη χώρα, εξέφρασε η Αφρικανική Ένωση, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσει δυνάμεις σε ένα κράτος-μέλος της παρά τη θέληση της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση στην Μπουζουμπούρα υποβάθμισε την ανακοίνωση αυτή, διαμηνύοντας ότι καμιά ξένη δύναμη δεν θα εισέλθει στην επικράτεια της χώρας χωρίς την άδεια της. Ωστόσο τα γειτονική κράτη ανησυχούν όλο και περισσότερο για το κύμα βίας στην κεντροαφρικανική χώρα, που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές αφότου ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον βάσεων του στρατού στην πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα κι ακολούθησαν πολύνεκρες συγκρούσεις, προκαλώντας νευρικότητα σε μια περιοχή όπου ακόμη είναι νωπές οι μνήμες της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα.

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει καταρτίσει σχέδια για τη δύναμη, η οποία θα ονομαστεί MAPROBU, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να δώσει την οριστική έγκριση που χρειάζεται για να αναπτύξει στρατεύματα στο Μπουρούντι.

Το ΣΑ του ΟΗΕ ήδη εξέταζε τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, περιλαμβανομένης της αποστολής κυανόκρανων.

Το όργανο της ΑΕ «αποφασίζει ότι η MAPROBU θα αποτελείται αρχικά από έως και 5.000 στρατιώτες και αστυνομικούς», αλλά και ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς σε στρατιωτικά ζητήματα.

Ένας διπλωμάτης επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα ότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ΑΕ αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 4 του καταστατικού της χάρτη, το οποίο της δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνει σε ένα κράτος μέλος της εάν συντρέχουν «πολύ σοβαροί λόγοι», εάν δηλαδή διαπράττονται «εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Αφρικανική Ένωση στις προσπάθειές της να αποτρέψει τη συνέχιση της αιματοχυσίας και να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στο Μπουρούντι.

Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος άλλων τεσσάρων προσώπων οι ενέργειες των οποίων «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Μπουρούντι», αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων σε βάρος των οποίων έχει λάβει μέτρα στους οκτώ, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις αφορούν τέσσερα πρόσωπα, προσκείμενα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, που θεωρείται ότι με τις πράξεις τους τροφοδοτούν τη βία.

Πρόκειται για τον προσωπάρχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ζερβέ Εντιρακομπουκά, τον πρώην στρατηγό Λεονάρ Ενζεντακουμανά, ο οποίος συμμετείχε στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στα μέσα του Μαΐου, έναν πράκτορα της υπηρεσίας κατασκοπείας, τον Ζοζέφ Ματιά Ενιγιονζιμά και τον Αλεξί Σιντουιζέ, στέλεχος κόμματος που κατηγορείται για υποκίνηση ένοπλης εξέγερσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μπουρούντι Φιλίπ Ενζομποναριμπά δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης να εισέλθει στη χώρα. «Δεν μπορούν να εισβάλλουν», είπε. «Θα ήταν καλύτερα να πάνε σε αυτά τα στρατόπεδα στη Ρουάντα όπου εκπαιδεύονται οι ταραχοποιοί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μπουζουμπούρα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες οι οποίοι στρατολογούν πρόσφυγες από το Μπουρούντι, κάτι που το Κιγκάλι διαψεύδει.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο στις ταραχές που ακολούθησαν την απόφαση του προέδρου Πιερ Ενκουρουνζιζά να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στον θώκο, την τρίτη κατά σειρά, κάτι το οποίο πυροδότησε διαδηλώσεις και μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ένα μαζικό κύμα καταστολής των επικριτών της κυβέρνησης. Οι αρχές απέρριψαν τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του χειρότερου κύματος βίας στη χώρα μετά τον τερματισμό του εμφυλίου, το 2005.

Στον εμφύλιο ο στρατός, του οποίου ηγούνταν αξιωματικοί από τη μειονότητα των Τούτσι, μαχόταν εναντίον ανταρτών που ανήκαν σε οργανώσεις της πλειονότητας των Χούτου. Ηγέτης μιας από τις οργανώσεις αυτές ήταν ο Ενκουρουνζιζά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση ότι σύρει το Μπουρούντι προς νέο εμφύλιο.

Υπάρχουν κι άλλοι ηγέτες της Αφρικής προσπαθούν να παρατείνουν την εξουσία τους πέραν των ορίων που θέτουν τα Συντάγματα των κρατών τους, αψηφώντας την κριτική των ΗΠΑ και άλλων δωρητριών χωρών.

Οι πολίτες της Ρουάντας τάχθηκαν χθες με μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπέρ της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων του Συντάγματος της χώρας που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Πολ Καγκάμε να παρατείνει τη θητεία του στην εξουσία, πιθανόν μέχρι το 2034.

Σχετικές ειδήσεις