ΚΟΣΜΟΣ

Μια βιβλιοθήκη χωρίς… βιβλία!

Μια βιβλιοθήκη χωρίς… βιβλία!

Πάνω από 10.000 δωρεάν e-books περιμένουν τα περίπου 1,7 εκατ. των κατοίκων της κομητείας Μπέξαρ στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου λειτουργεί η πρώτη, πλήρως ψηφιακή βιβλιοθήκη υπό την επωνυμία “BiblioTech”.

Στον ιστότοπο της νέας αυτής βιβλιοθήκης, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα από δωρεάν e-books και audio books. Οι χρήστες των υπηρεσιών της “BiblioTech” το μόνο που χρειάζονται, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν είναι την ψηφιακή εφαρμογή 3M Cloud Library, την οποία θα συνδέουν ψηφιακά με την αντίστοιχη ψηφιακή κάρτα της βιβλιοθήκης. Η εν λόγω εφαρμογή θα περιλαμβάνει και μια αντίστροφη μέτρηση χρονικής διάρκειας 14 ημερών, μέσα στις οποίες ο εκάστοτε αναγνώστης θα καλείται να τελειώσει ένα βιβλίο.

Ωστόσο, η βιβλιοθήκη διαθέτει ήδη και φυσική παρουσία, με τις εγκαταστάσεις της να φιλοξενούν συνολικά 600 αναγνώστες e-books (e-readers) και 48 πλήρως εξοπλισμένα υπολογιστικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων laptops αλλά και tablets. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της “BiblioTech”, η βιβλιοθήκη θα έχει τη δυνατότητα να παράσχει χώρο για την εκπόνηση μαθημάτων σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της κομητείας του Μπέξαρ, στην οποία ανήκει και η πρωτεύουσα του Τέξας, το Σαν Αντόνιο. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να έρχονται στις εγκαταστάσεις, για να διαβάζουν στα παιδιά τους παραμύθια αλλά και να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες με επίκεντρο το ψηφιοποιημένο βιβλίο.

Αναλογικό εναντίον Ψηφιακού

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η δημιουργίας μιας «βιβλιοθήκης χωρίς χαρτί» και μάλιστα στις ΗΠΑ. Το 2002 η Βιβλιοθήκη της Σάντα Ρόζα στην Αριζόνα μετασχημάτισε όλο το υλικό της σε ψηφιακή μορφή, ωστόσο το εγχείρημα δεν έτυχε ευρείας αποδοχής. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό συνέβη επειδή οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης συνοδεύονταν στην προκειμένη περίπτωση από ένα χρηματικό αντίτιμο, το οποίο απευθυνόταν σε άυλα ψηφιακά αγαθά.

Όμως αυτό φαίνεται πως δεν πρόκειται να ισχύσει για την “BiblioTech”, η οποία θα δίνει 100% δωρεάν πρόσβαση σε όλο το ψηφιακό γνωστικό της υλικό.

Βεβαίως, υπήρξαν και ακραίες περιπτώσεις, όπου η ψηφιοποίηση προσπάθησε με μάλλον βίαιο τρόπο να διακόψει τους άρρηκτους δεσμούς αιώνων που διαπνέουν τον άνθρωπο με το βιβλίο. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό στην κομητεία του Φαίρφαξ στην Ουάσινγκτον, ο κυβερνήτης της οποίας, με το πρόσχημα της περικοπής δαπανών, αποφάσισε εν μία νυκτί να καταστραφούν πάνω από 250.000 βιβλία, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής.

Η πλήρης ψηφιοποίηση σε 100 χρόνια από τώρα

Η Sarah Houghton, διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Σαν Ραφαέλ στην Καλιφόρνια, ειδήμονας στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και blogger στο Librarian in Black, επισημαίνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον εκατό χρόνια μέχρις ότου όλες οι βιβλιοθήκες γίνουν πλήρως ψηφιακές.

Ωστόσο, εκτιμά πως μέχρι το 2024 τουλάχιστον το 10%-20% των βιβλιοθηκών σε παγκόσμια κλίμακα θα έχουν προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Σχετικές ειδήσεις